Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Notitie: De Arbeidsmarkt in de collectieve sector 2003

5 februari 2003

In de Trendnota Arbeidszaken Overheid 2003 heb ik u een beeld geschetst van de arbeidsmarktpositie van de collectieve sector. De economische prognoses zijn sindsdien geactualiseerd. Daarom bied ik u namens het Kabinet een notitie aan waarin de meest actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van de collectieve sector worden beschreven. Deze notitie wordt tevens aan de kabinetsinformateurs aangeboden.

In de notitie wordt geconstateerd dat het arbeidsmarktbeleid van de afgelopen jaren én de vertraging van de economische groei, hebben geleid tot verlichting van de arbeidsmarktproblematiek in de collectieve sector. Echter, knelpunten in verschillende beroepsgroepen en regios blijven ondanks de verruiming van de arbeidsmarkt bestaan. Deze aansluitingsproblemen treffen vooral onderwijs en zorg en welzijn.

Vooruitkijkend blijkt dat de personeelsbehoefte van de collectieve sector groot is en tot 2010 zal stijgen. Bij de overheid is dit vooral een gevolg van de vergrijzing van het personeelsbestand. In zorg en welzijn zijn veel nieuwe werknemers nodig vanwege beleidsintensiveringen en de toenemende vraag naar zorg.

Met het oog op het kabinetsbeleid in de komende regeerperiode wordt opgemerkt dat gericht beleid nodig is om specifieke arbeidsmarktknelpunten te bestrijden. De attractiviteit en het imago van de collectieve sector als werkgever moet in stand worden gehouden en zo mogelijk verbeterd. In het licht van de vergrijzing zijn alleen maatregelen ter verbetering van de arbeidsmarktpositie niet voldoende. In de komende kabinetsperiode zijn inspanningen nodig om de toekomstige personeelsbehoefte van de collectieve sector te verminderen. Daartoe zijn innovatie (leidend tot productiviteitsverhoging) en verhoging van de arbeidsparticipatie noodzakelijk.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

J.W. Remkes


---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -