Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Enno Neef op werkbezoek naar Denemarken

Haarlem, 3 februari 2003 - Vanaf woensdag 5 februari maakt gedeputeerde Enno Neef (Partij van de Arbeid) een vierdaagse studiereis in en om Kopenhagen in Denemarken. Het doel van de reis is om een beeld te krijgen van hoe in dat land de zorg voor ouderen en gehandicapten is georganiseerd.

Evenals in Nederland zijn, naast de nationale overheid, provincies en gemeenten in Denemarken nauw betrokken bij respectievelijk de gehandicapten- en ouderenzorg. Enno Neef, gedeputeerde voor de zorg, zal tijdens de reis trachten vast te stellen welke organisatorische verschillen er zijn ten opzichte van de situatie in Nederland, en welke gevolgen die hebben voor de kwaliteit en kwantiteit van de zorg en de wijze waarop ouderen, die veel zorg nodig hebben, gehuisvest zijn.

Het uiteindelijke doel van het werkbezoek is om lering te trekken uit wat in Denemarken mogelijk beter is georganiseerd dan in Nederland.

De Nederlandse bevolking vergrijst en de vraag naar zorg zal dus toenemen. Ook de wensen en behoeften veranderen. Het is mede aan de provinciale overheid om daar zo goed mogelijk op in te spelen, en zijn rol in de zorg, als middenbestuur, nader te bepalen. De resultaten van de studiereis kunnen daarbij helpen. Evenals overigens het advies van de zogeheten Dentank Wonen en Zorg die in het najaar van 2002 is opgericht, op initiatief van Enno Neef, en de gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening & Volkshuisvesting, Henry Meijdam. De Denktank, bestaande uit een aantal betrokkenen uit de wereld van wonen, welzijn, zorg en locale overheid, zal binnen enkele weken zijn advies aan de provinciale opdrachtgevers uitbrengen. In het advies zal de gewenste rol van de provincie centraal staan, op het gebied van wonen, welzijn en zorg, tegen de achtergrond van veranderingen in vraag en aanbod op deze terreinen en de vergrijzing.

Er zal tijdens het bezoek aan Denemarken een bezoek worden gebracht aan de provincie Kopenhagen, aan een tweetal gemeenten en aan een woningbouwvereniging. In een aantal zorginstellingen zal met betrokkenen worden gesproken.

Inlichtingen: Ad Stavenuiter tel. (023) 514 3829, of Luuc Christensen tel. (023) 514 34 67
Inlichtingen voor de pers: Marieke Ottevanger, tel. (023) 514 40 07 Marieke Ottevanger 3-2-2003 14:50:00