Ingezonden persbericht

Persbericht st. Mars Society Nederland tel: 010-4510776 / 06 26 09 000 9

5 februari 2003
STOP DE BEMANDE SCHEEPVAART!

Na het ongeluk met het ruimteveer Columbia klinkt de roep om maar meteen helemaal stoppen met bemande ruimtevaart. Het is vreemd, dat eigenlijk alleen ruimtevaart zulke extreme reacties teweegbrengt. Vervoersongelukken op Aarde leiden nooit tot een oproep maar compleet te stoppen met bewegen. De desintegratie van de Columbia is het derde dodelijke ongeval in de geschiedenis van de NASA in 40 jaar. De Nederlandse Spoorwegen hebben een slechtere staat van dienst; toch rijden er nog steeds treinen in Nederland. De vliegrampen in Faro en Tenerife hebben niet geleid tot het opheffen van de KLM. En gelukkig voor de Rotterdamse haven varen er nog steeds schepen over de wereldzeeen, ook al wil er daar ook wel eens een van verloren gaan.

Kan wetenschappelijk onderzoek in de ruimte op afstand worden uitgevoerd? De ervaringen met de Viking-landers op Mars in 1976 doen het ergste vermoeden. Na ruim 25 jaar is de wetenschappelijke wereld het er nog steeds niet over eens hoe de resultaten van hun experimenten geinterpreteerd moeten worden.

Zeker, sommige taken zijn te automatiseren en dat gebeurt dan ook. Satellieten brengen de Aarde en andere planeten nauwkeurig in kaart; sondes registreren tal van andere gegevens. Maar computers en robots hebben geen intuitie en geen ervaring. En het zijn juist die eigenschappen die mensen tot zulke goede wetenschappers maken. Een mens legt verbanden, krijgt geniale ingevingen. Een robot zou belangrijke ontdekkingen gewoon over het hoofd zien, omdat hij er niet voor geprogrammeerd is. Machines hebben ook een beroerd improvisatietalent. Een onderzoekswagentje als de Sojourner op Mars moet bij elke kiezel wachten op instructies van de Aarde. De nauwkeurigheid waarmee een onbemande sonde kan landen wordt gemeten in honderden kilometers, terwijl een mens aan het stuur zijn lander neer kan zetten op de middenstip van een voetbalveld. Daarnaast geven gewichtsloze experimenten met menselijke proefkonijnen niet alleen inzicht in de gezondheidsaspecten van de ruimtevaart zelf. Dit onderzoek levert ook kennis op over het menselijk lichaam in het algemeen. En daar profiteert iedereen van. Medische scans van het menselijk lichaam, matrassen voor mensen met rugklachten, een drukpak voor Parkinson-patienten, lichttherapie voor mensen met winterblues en de trilplaat als oplossing voor botontkalking zouden niet zijn uitgevonden zonder de bemande ruimtevaart van de afgelopen 40 jaar. Bemande ruimtevaart verbindt technologische ontdekkingsdrang met de menselijke maat. Iedere dag. Daaruit komen uitvindingen voort die het leven voor iedereen prettiger maken.

Bemande ruimtevaart is inderdaad niet goedkoop. Maar laten we het niet overdrijven. Het Nederlandse ruimtevaartbudget bedraagt slechts 70 miljoen euro; dat wordt al bijna terugverdiend door de middenstand rond het ESA-complex in Noordwijk. En het totale jaarlijkse budget van de NASA gaat er binnenkort in Irak in een week doorheen - met een veel groter verlies aan mensenlevens.

Waarom gaan astronauten toch de ruimte in ondanks de gevaren? Mensen zijn nou eenmaal ambitieus, nieuwsgierig en avontuurlijk. Astronauten zijn pioniers en iedere generatie kent pioniers. Ze gaan ons voor en soms is die voorhoedepositie gevaarlijk. Wij rouwen om de zeven astronauten. We rouwen, omdat we eerbied voelen voor hen die ons de grenzen van het menselijk kunnen laten zien. Om die mensen die in hun voorhoedepositie de grenzen van ons allen verleggen. Stopzetten van de bemande ruimtevaart zou wel het laatste geweest zijn wat zij wilden. En of het slecht is, dat Amerika ook trots is op haar voorhoedepositie als natie? Wanneer krijgen wij als Europeanen eens de kans trots te zijn op een Europees project dat dromen waarmaakt?

Meer informatie over de Mars Society is te vinden op http://www.MarsSociety.NL/
En over reacties op de roep om de ruimtevaart te staken op http://www.marssociety.nl/columbia.php#reacties

Voor directe informatie en contact:
Mw. dra. Artemis A. Westenberg
PR & Communicatie
artemis@marssociety.nl
010 - 4510776 / 06 26 09 000 9