Ministerie van Algemene Zaken

Eerste reactie van minister-president Balkenende op de verklaring van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell in de Veiligheidsraad

De verklaring van Powell biedt ons een nieuw ijkpunt om de situatie in Irak te beoordelen. Het is niet het enige ijkpunt. Volgende week zullen de VN-inspecteurs de Veiligheidsraad informeren over hun laatste bevindingen. Dat is een volgend belangrijk moment.
Maar de informatie die Powell vandaag heeft gegeven, versterkt het beeld van een land dat ernstig tekort schiet in de verplichtingen die de internationale gemeenschap het heeft opgelegd.
Bedenk dat het gaat om een regime dat gedurende een reeks van jaren massavernietigingswapens heeft geproduceerd. En een regime dat deze wapens ook daadwerkelijk heeft gebruikt in eigen land en daarbuiten.
Terecht vraagt de internationale gemeenschap al jaren dat daar definitief een einde aan komt. Irak heeft tal van kansen gehad. Het afgelopen jaar is een laatste kans geboden. Andermaal blijkt dat Irak niet meewerkt aan het verzoek van de wereldgemeenschap zich te ontwapenen. De komende weken worden cruciaal. De Veiligheidsraad zal een definitief standpunt moeten innemen over de uitvoering door Irak van resolutie 1441. Beslissingen zijn nog niet genomen. We hopen dat er geen militaire actie nodig zal zijn. Maar we mogen er ook onze ogen niet voor sluiten dat het zou kunnen gebeuren.
Natuurlijk doen we er in internationaal verband alles aan om een conflict te voorkomen. Ik spreek dan ook niet van een onvermijdelijke actie. Maar we moeten ons wel voorbereiden voor het geval die actie nodig is. Die alertheid is des te meer nodig omdat de recente geschiedenis ons leert dat dit soort
---


regimes ­ en daarmee al dan niet direct verbonden terroristische organisaties ­ overal kunnen toeslaan. Nederland is geen eiland in de wereld.
Regeringen moeten zich als het de binnenlandse veiligheid betreft voorbereiden op zaken waarvan ze hopen dat ze nooit aan de orde zullen zijn. Ook wij hebben dat de afgelopen tijd gedaan. Aanstaande vrijdag praten we er uiteraard verder over in de ministerraad.
Concluderend: we leven in een tijd van internationale spanning. Van de Nederlandse regering mag worden verwacht dat ze dit serieus neemt.


---