Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

(5 februari 2003 - van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog')

Reactie op verklaring Colin Powell in de VN

Utrecht, 5 februari 2993 - In een lange verklaring in de Veiligheidsraad heeft de Amerikaanse Minister van buitenlandse zaken Powell verklaard dat Irak in 'material breach' is van resolutie 1441, waarmee een militaire aanval door de VS op Irak gevaarlijk dichterbij wordt gebracht.

De vraag is echter niet of dictator Saddam Hoessein liegt, of hij wel of geen massavernietigingswapens heeft en ook niet of hij wel of niet weg moet. De vraag is HOE we dat willen bereiken. Het Platform tegen de Nieuwe Oorlog, organisator van de demonstratie op 15 februari aanstaande tegen een militaire aanval op Irak, is van mening dat een militaire aanval geen acceptabel antwoord is op de situatie in Irak. Met name de mogelijke rampzalige humanitaire gevolgen van een dergelijke aanval, alsook de mogelijke escalatie van conflicten in de regio en een toename van terroristische aanvallen zijn slechts enkele van de vele redenen tegen een oorlog als middel in de huidige situatie.

De overdaad aan technisch bewijsmateriaal toont overigens juist aan dat het mogelijk is om ontwikkelingen in de Irakese bewapening te controleren. Dit is juist een aanmoediging voor de voortzetting van het inspectieproces.

De technische informatie die door minister Powell op tafel werd gelegd was deels gebaseerd op Amerikaanse technische surveillance systemen zoals satellieten en afluisterapparatuur. Voorzover deze informatie verifieerbaar is moet die zeker een rol spelen in het werk van de VN inspecteurs. Het controleren van de Amerikaanse informatie door onafhankelijke bronnen is cruciaal, omdat de VS in het verleden met dergelijke bewijzen heeft geknoeid (dat gebeurde bijvoorbeeld in het zogenaamde Gulf of Tonkin incident in 1964, dat als casus belli fungeerde voor aanvallen op Noord Vietnam).

Een belangrijk deel van de bewijsvoering leek gebaseerd op overlopers, die er alle belang bij hebben om hun positie zeker te stellen er moet daarom getwijfeld worden aan hun betrouwbaarheid.

Ook in het ergste geval, als er sprake is van verborgen productieprogramma's van massavernietigingswapens, is dit geen reden voor een aanvalsoorlog. Dat zou immers juist een reden zijn voor de Irakese regering om die wapens in te zetten, zoals de Amerikaanse inlichtingendienst CIA openlijk heeft verklaard.

Doorvoering van het inspectieproces is de meest effectieve manier om die wapens te ontmantelen, zoals dat ook gebeurde in de negentiger jaren.

Het Platform ziet dan ook alle reden om zijn plan voor een landelijke demonstratie op 15 februari as in Amsterdam voort te zetten.


-----

Voor meer informatie

Karel Koster 06-13223359
Saskia Kouwenberg 020-6836533

Vredescentrum O'43 030-2714376


-- einde persbericht --


-- 15 feb - Stop de oorlog tegen Irak - http://www.wereldcrisis.nl Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl