Persbericht

05-02-2003
Toekenning subsidies Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

De provincie Zuid-Holland zet zich in voor het versterken van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. Om dit te realiseren zijn in december 2002 twintig subsidies toegekend aan projecten in dit cultuurhistorisch en ecologisch waardevolle gebied. De toekenning gebeurde door het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV), op voordracht van de provincie Zuid-Holland. Het gaat om een bedrag van ruim EUR 234.000.

Het gebiedsgericht toekennen van subsidie is een onderdeel van het zogenaamde `gebiedsgericht werken' van de provincie Zuid-Holland. Met deze manier van werken komt de provincie haar `huis' uit en gaat samen met de streek werken aan een duurzame toekomst. Dit gebeurt onder andere in de gebiedcommissie Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden waarin allerlei organisaties uit de streek vertegenwoordigd zijn die samenwerken aan een gezonde, groene omgeving. Zij hebben daarvoor een lijst met projecten opgesteld, die gezamenlijk uitgevoerd worden. Aan een aantal van deze projecten is nu subsidie toegekend.

De subsidies die worden verleend, betreffen subsidies uit een regeling om het platteland groen en leefbaar te houden (de subsidieregeling gebiedsgericht beleid). Een kleine greep uit de projecten:
* Het maken van een programma met diverse projecten om natuur, recreatie, economie, landschap, recreatie, leefbaarheid, waterkwaliteit, milieu, toerisme en cultuurhistorie in de streek te verbeteren;

* Een onderzoek naar de mogelijkheid van een bedrijventerrein voor transportbedrijven in Schelluinen;

* Het geven van voorlichting, instructies en het maken van plannen voor behoud van historische gebouwen;

* Het stimuleren van de aanleg van kleine landschapselementen (bijvoorbeeld knotwilgen);

* Professionalisering van het plattelandstoerisme; het maken van aantrekkelijke all-in programma's voor de toerist.