Sociale Duurzaamheid moet speerpunt worden van Provinciale overheid

FNV Regio Zuidoost Nederland doet een appèl op de provinciale politiek om serieus werk te maken van het sociale duurzaamheidgehalte van de provincie. De vakcentrale heeft dat aan de politieke partijen die deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2003 kenbaar gemaakt middels haar beleidsinzet, getiteld "Grijs en Groen of Bont en Blauw?". Deze titel verwijst naar het vergrijzingvraagstuk waarmee de Provincie worstelt.

De provincie wordt in de beleidsinzet gewezen op de gevolgen van de snel vergrijzende bevolking van Limburg, op het wegvallen van werkgelegenheid voor lager opgeleiden en de steeds verder afglijdende economische situatie. Deze ontwikkelingen zullen naar verwachting de komende tijd hun stempel drukken op de welvaart en het welzijn van de provincie Limburg.

De drie speerpunten die de vakcentrale geselecteerd heeft zijn daarom: 1. Economische structuurversterking met bijzondere aandacht voor laagopgeleiden 2. Vergrijzingproblematiek 3. Zorg

Enkele concrete voorstellen die gedaan worden zijn: * Werkgelegenheid voor laaggekwalificeerde werknemers vasthouden. * Omscholingsmogelijkheden toegankelijker maken voor werknemers die met ontslag bedreigd worden of ontslagen zijn. * Instellen kennistransferpunt senioren. * Het instellen van een "integrale veiligheidstoets voor bedrijventerreinen". * Geen overheidsopdrachten meer voor asociale ondernemers. * Het toevoegen van een aanhangsel aan (V)MBO-diploma s, waardoor Belgische en Duitse werkgevers beter zicht krijgen op wat een (toekomstig) werknemer kan. * Gecombineerd kwijtscheldingsbeleid ten aanzien van gemeentelijke lasten en water- en zuiveringschaplasten. * Zorgen voor voldoende gekwalificeerd personeel voor de zorgsector via publiekscampagnes, voldoende stageplekken voor scholieren en studenten, het inschakelen van ouderen etc. De FNV zal de komende tijd een actieve lobby starten om bovenstaande thema s en actiepunten bij de Provincie onder de aandacht te brengen.

Vragen? Neem dan contact op met Guido van de Luitgaarden, tel. 0495-457111 of guido.vandeluitgaarden@vc.fnv.nl.

De beleidsinzet, getiteld "Grijs en Groen of Bont en Blauw?" kunt u via de bijlage downloaden (Word-bestand, 13 blz.).