PERSBERICHT
Donderdag 6 februari 2003

Belofte maakt schuld. Oproep aan PvdA: Borssele dicht

WISE roept Wouter Bos op vast te houden aan de belofte dat Borssele alsnog gesloten wordt. Dit kan alleen als de PvdA het regelt in het regeer-accoord. We blijven opletten of de PvdA haar belofte staande houdt en dit ook daadwerkelijk regelt.

Het CDA is immers in principe voor het openhouden van de reactor. In 1994 werd besloten de kerncentrale voor 2004 te sluiten. Dit besluit werd toen mede door de VVD gedragen. Maar de PvdA lette niet goed op en het besluit werd onvoldoende geborgd. De VVD, met steun van het CDA en de LPF, was er als de kippen bij om, zogauw er een meerderheid was, het besluit de nek om te draaien.

In de verkiezingscampagne speelde milieu nauwelijks een rol. Toch heeft de PvdA een duidelijk standpunt ingenomen; de kerncentrale in Borssele wordt alsnog zo spoedig mogelijk gesloten. Wouter Bos zei het, op zijn persoonlijke pagina (dd. 7 januari 2003) zo: "Het CDA zegt dat het hart heeft voor het milieu, maar het CDA tekende voor het ten grave dragen van het rentmeesterschap door het openhouden van de kerncentrale van Borssele en de bezuinigingen op het natuurbudget, op duurzame energie, op schone auto's, op schone technologie en op groen beleggen".

Het PvdA-programma vermeldt: "De bestaande kerncentrale in Borssele wordt aan het eind van 2003 gesloten". Ook de eigen PvdA-aanhang gaat er van uit dat Wouter Bos de kwestie Borssele al tijdens de onderhandelingen afkaart.

In een brieven-actie die WISE vandaag gestart is worden de volgende argumenten voor sluiting aangevoerd (en uitgewerkt)


- Opwerking, vervuiling van de zeeen rondom Nederland en het feit dat Nederland door afval op te werken het OSPAR-verdrag schendt.


- Kernafval; er is geen land ter wereld met een afdoende oplossing. Ook Nederland heeft geen idee wat er met het afval moet gebeuren. Voorlopig slaan we het op bij de COVRA in Zeeland. Maar zelfs op korte termijn dreigt er een ernstig capaciteits- probleem.


- Veiligheid en proliferatie; ook Nederland draagt door de keuze door te gaan met kernenergie bij aan de verdere verspreiding van nucleaire technolgie, materiaal- en kennis. Bovendien valt de veiligheid van de reactor zelf niet met 100% te garanderen. De kans op een ongeluk is misschien niet groot maar de gevolgen zijn wel enorm.

In de komende weken zullen we blijven opletten of de PvdA zich aan haar belofte houdt. We roepen onze achterban op Wouter Bos een brief te sturen. Als we merken dat de PvdA zich op dit punt gewonnen dreigt te geven komen we in actie!!

De brief aan Wouter Bos staat integraal op:
http://www.neebedankt.nl/camp/briefwouter.html

De specifieke problemen die gepaard gaan met het langer openhouden van Borssele staan beschreven in:
http://www.neebedankt.nl/nieuws/rap-bors.pdf

++++++++++++