Voorstel lagere ozb verhoging sneuvelt
06 februari 2003

De onroerende zaak belasting zal dit jaar in Langedijk met tien procent stijgen. Een voorstel van GroenLinks dit percentage te halveren krijgt in de raad de handen niet op elkaar. Met een zogenaamde tegenbegroting probeerde de fractie de raad er van te overtuigen dat een minder grote stijging acceptabel is. Hiertoe brachten zij enige dekkingsvoorstellen in. Een daarvan was het verminderen van het inhuren van externe medewerkers. Al tijdens de behandeling van de gemeentebegroting 2003 (in oktober vorige jaar) vroeg GroenLinks aandacht voor de forse ozb-verhoging. Om het gemeentelijke takenpakket naar behoren te kunnen uitvoeren en om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken, ging de raad toen akkoord met het collegevoorstel de ozb met 10 procent te verhogen. Dat is exclusief de inflatiecorrectie van 4,5 procent.

Wethouder Piet Swager van Financiën ontraadde het GroenLinks voorstel met klem. Hij ging zelf zover te stellen dat Langedijk door het aannemen van de motie mogelijk onder preventief toezicht door de provincie zou kunnen komen te vallen. "Als wij in 2004 of 2005 een sluitende begroting willen presenteren moet wij niet overgaan tot ingrepen zoals GroenLinks voorstaat", aldus de wethouder.

Hoewel meerdere fracties in de Langedijker gemeenteraad de inspanningen van GroenLinks als sympathiek betitelden, kreeg het geen enkele steun. Bij stemming bleek dat uitsluitend de indieners van de tegenbegroting heil zagen in het initiatief