PERSBERICHT
06/02/2003

Femke Hutten gekozen tot beste vrouwelijke kok van Nederland

Kok van restaurant Hazelbag wint E & J Gallo 'Ladies Only' Chef's Award

Femke Hutten heeft de E & J Gallo 'Ladies Only' Chef's Award gewonnen.

Het evenement vond plaats tijdens de European Fine Food Fair. Tijdens de driedaagse finale van de enige competitie exclusief voor vrouwelijke professionele koks, werden de kandidaten uitgedaagd om een menu te bereiden dat perfect samengaat met drie topwijnen van het Californische wijnhuis Ernest & Julio Gallo, wijnen uit de Sonoma County streek. Het evenement wordt georganiseerd om erkenning te geven aan vrouwen die werkzaam zijn in een vakgebied waar mannen traditioneel domineren.

Een jury van culinaire experts onder leiding van Maartje Boudeling, 'Lady Chef of the Century', beoordeelde het zelfbedachte en bereidde menu van Femke Hutten, restaurant Hazelbag in Hellevoetsluis, als beste. Op de laatste dag van de competitie, versloeg zij titelverdedigster Angélique Stolk van restaurant Hermitage in Rijsoord. Na drie spannende dagen kan Femke Hutten gaan genieten van een reis naar Californië waar ze de wijngaarden van E & J Gallo zal bezoeken. Ander onderdeel van de prijs is het aanbod om in 2003 met een Nederlandse SVH Meesterkok samen te koken.

Tijdens de finales werden de acht kandidaten uitgedaagd om hun culinaire talenten, passie voor het vak en gevoel voor wijn-spijs combinaties te tonen. De professionele jury beoordeelde de gerechten op smaak, kleur, ingrediëntencombinatie, kooktechniek, creativiteit en wijn-spijs combinatie. Op maandag en dinsdag werd de kandidaten gevraagd een tweegangen maaltijd te bereiden op basis van een verrassingspakket van ingrediënten. De twee koks die het hoogste scoorden gingen door naar de derde dag, waar ze een driegangen menu bereidden op basis van zelfbedachte recepten.

Volgens voorzitter Maartje Boudeling was de jury onder de indruk van de prestaties van Femke en Angélique. "Het was een fotofinish. Beide kandidaten presenteerden verassend lichte en creatieve gerechten die perfect in balans zijn met de gastronomisch wijnen van E & J Gallo. Ze hebben laten zien dat ze verstand hebben van het combineren van ingrediënten met premium wijnen."

Femke Hutten is dagelijks te vinden in de keuken van restaurant Hazelbag in Hellevoetsluis. "Ik krijg van mijn baas alle ruimte om nieuwe smaakcombinaties te ontdekken en te ontwikkelen. Een extra uitdaging is om daar de juiste wijnen bij te vinden."

Angélique Stolk is blij met haar prestaties die haar de tweede plaats opleverden. "Natuurlijk is het jammer dat ik niet gewonnen heb, maar ik ben tevreden over mijn resultaten. Vooral het tweegangen menu, waarvoor we op het laatste moment de ingrediënten kregen, vond ik een uitdaging."

Erkenning voor topvrouwen in de mannenwereld Gelauwerde, en derde generatie wijnmaker, Gina Gallo, wordt net als vrouwelijke professionele koks gedreven door creativiteit en passie voor haar vak. Geïnspireerd door Gina's ervaringen en prestaties wil Ernest & Julio Gallo Winery met de organisatie van deze competitie erkenning geven aan vrouwen die werkzaam zijn in een vakgebied dat traditioneel gedomineerd wordt door mannen.

Na de succesvolle introductie van de 'Ladies Only' competitie in 2001, heeft Ernest & Julio Gallo Winery Nederland besloten dit evenement jaarlijks terug te laten keren. "We zijn erg blij met de resultaten van dit evenement" aldus Kathleen Murphy, Associate Marketing Manager voor E & J Gallo. "We hadden kandidaten van topkwaliteit en een eersteklas jury. Angélique en Femke hebben laten zien dat ze echte professionals zijn. Onder grote druk hebben ze prachtige resultaten neergezet. Het publiek, brancheorganisaties, en de media reageerden enthousiast. We hopen dat ons initiatief een inspiratiebron zal zijn voor vrouwen die carrière willen maken in de professionele keuken."

## -------------------------------------------------------------- (