E&P Resultaat 2002 komt uit op $ 9,2 miljard
06/02/2003
Ondanks de zwakke marges bij de divisie Olieproducten boekte de Koninklijke/Shell Groep vorig jaar een aangepast jaarresultaat van $ 9,2 miljard.


Resultaat 2002 komt uit op $ 9,2 miljard

Ondanks de zwakke marges bij de divisie Olieproducten boekte de Koninklijke/Shell Groep vorig jaar een aangepast jaarresultaat* van $ 9,2 miljard, 23 procent minder dan het jaar daarvoor. In het vierde kwartaal van 2002 kwam het aangepaste resultaat uit op bijna $ 2,8 miljard, een stijging van 46 procent. De cijfers zijn vandaag in Den Haag en Londen bekendgemaakt en toegelicht op een persconferentie.

Uit de jaarcijfers blijkt verder dat het rendement op het gemiddeld geïnvesteerd vermogen zakte van 19,2 naar 14 procent. De kostenbesparingen van de Groep kwamen uit op meer dan $ 600 miljoen, zodat de oorspronkelijke doelstelling van $ 500 miljoen werd overtroffen. In een commentaar op de resultaten zeiden Groepsvoorzitter Philip Watts (tevens bestuursvoorzitter van Shell Transport) en Groepsdirecteur Jeroen van der Veer (tevens president-directeur van de Koninklijke): 'Het doet ons veel genoegen dat we, samen met het afronden van onze recentelijke overnames, er opnieuw in geslaagd zijn om een robuuste winstgevendheid te realiseren samen met een sterke kasstroom, temidden van een uitdagende economische omgeving. Elke van onze belangrijke businesses heeft het goed gedaan ten opzichte van de concurrentie en allemaal verkeerden ze aan het eind van het jaar in een versterkte uitgangspositie om in de komende jaren te groeien in waarde.'

Samengevat:

Het aangepaste resultaat op basis van geschatte actuele kosten (nettoresultaat op basis van geschatte actuele aankoopkosten van de verkopen vóór bijzondere posten) over het vierde kwartaal was $ 2.782 miljoen (46% hoger dan een jaar eerder) en over het gehele jaar $ 9.218 miljoen (23% lager dan over het vorige jaar). Het resultaat over het gehele jaar werd negatief beïnvloed door zwakke marges bij Olieproducten. Bij Exploratie en Productie werden de voordelen van een stijging van de productievolumes met 6% meer dan tenietgedaan door de effecten van lagere gerealiseerde gasprijzen, hogere afschrijvingen, hogere kosten en wijzigingen in het fiscale regime in het Verenigd Koninkrijk.

Het nettoresultaat van $ 9.419 miljoen was 13% lager dan vorig jaar en omvatte bijzondere lasten van per saldo $ 296 miljoen.

Per aandeel Koninklijke was het aangepaste resultaat op basis van geschatte actuele kosten ¤ 2,79 (in dollars per aandeel $ 2,64), 26% lager dan over het voorgaande jaar (in dollars per aandeel 22%). Per aandeel Shell Transport was het aangepaste resultaat op basis van geschatte actuele kosten 25,2 pence, 26% lager.

Voor N.V. Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij is een slotdividend voorgesteld van ¤ 1,00 per aandeel (waarmee het totale dividend over 2002 uitkomt op ¤ 1,72 per aandeel, 3,6% hoger dan over 2001). Voor The 'Shell' Transport and Trading Company, p.l.c. bedraagt het voorgestelde slotdividend 9,30 pence per aandeel (totaal dividend over 2002 van 15,25 pence per aandeel, 3,0% hoger).

De doelstelling om de onderliggende kosten per eenheid met 3% te verlagen, werd gerealiseerd. De daadwerkelijke kostenbesparingen bedroegen meer dan $ 600 miljoen, zodat de oorspronkelijke doelstelling van $ 500 miljoen werd overtroffen. De besparingen over het tweede halfjaar vormden ruimschoots compensatie voor het gemengde beeld van het eerste halfjaar.

In 2002 werden vier belangrijke overnames afgerond, van Enterprise Oil (Enterprise) in het Verenigd Koninkrijk, DEA Oil (DEA) in Duitsland en de belangen van Texaco in Equilon en Motiva, en Pennzoil-Quaker State (PQS) in de Verenigde Staten, voor in totaal meer dan $ 16 miljard, inclusief overgenomen schulden. De in verband met deze overnames extra door bedrijfsactiviteiten gegenereerde kasstroom was in 2002 meer dan $ 1 miljard. De voortgang in de realisatie van de eerste synergieën was uitstekend. Van de totale synergiedoelstelling voor 2004 van iets minder dan $ 1 miljard per jaar werd gedurende 2002 $ 370 miljoen gerealiseerd.

De verbetering van de portfolio werd voortgezet met een aantal afstotingen; de opbrengsten uit de afstoting van activa, waaronder belangen in

verbonden maatschappijen, bedroegen over het gehele jaar $ 1,5 miljard (2001: $ 1,6 miljard).

Bij Exploratie en Productie was het aangepaste resultaat $ 7.052 miljoen, 12% lager dan over 2001.

De nettotoevoegingen aan de bewezen reserves waren in 2002 inclusief de overname van Enterprise gelijk aan 117% van de geproduceerde hoeveelheden; exclusief het effect van afstotingen en acquisities was dit 50%. De autonome toevoegingen voor olie en aardgascondensaat waren gelijk aan 85% van de geproduceerde hoeveelheden. De resterende levensduur van de bewezen gasreserves is nog steeds goed voor ruim vijftien jaar productie, een van de hoogste cijfers in de industrie.

In 2002 was de productie van koolwaterstoffen met 4 miljoen vaten olie-equivalent per dag de hoogste in de recente geschiedenis, 6% hoger dan in 2001. Exclusief Enterprise was de productie 3% hoger dan de doelstelling.

Bij Gas en Elektriciteit zetten de LNG-activiteiten met recordvolumes in zowel het vierde kwartaal als het gehele jaar hun gestage groei voort. Het aangepaste resultaat van $ 797 miljoen over het gehele jaar was 35% lager dan het recordresultaat over 2001 als gevolg van lagere LNG-prijzen en handelsresultaten, ten dele gecompenseerd door recordvolumes LNG van 9,1 miljoen ton en betere resultaten bij elektriciteit. Het resultaat over 2001 omvatte een prestatiebonus in verband met de aardgascondensaat-activiteiten in de Verenigde Staten van $ 77 miljoen na belastingen.

Bij Olieproducten was het aangepaste resultaat op basis van geschatte actuele kosten $ 1.802 miljoen, vergeleken met het recordresultaat van $ 3.377 miljoen over 2001. De marktomstandigheden verslechterden in 2002 aanmerkelijk - de raffinagemarges lagen in het eerste halfjaar op een historisch dieptepunt en de verkoopmarges waren krapper.

Bij Chemie was het aangepaste resultaat van $ 551 miljoen fors hoger dan dat over 2001 van $ 241 miljoen als gevolg van hogere volumes en marges en lagere kosten.

De investeringen en exploratiekosten bedroegen over het gehele jaar $ 24,6 miljard, inclusief overnames. Circa $ 1,35 miljard had betrekking op de overname van DEA in Duitsland, waarvoor betaling eerst in juli 2003 is verschuldigd. Exclusief belangrijke overnames bedroegen de investeringen en exploratiekosten $ 14,2 miljard.

Het rendement op het gemiddeld geïnvesteerd vermogen (ROACE) op basis van geschatte actuele kosten was over het gehele jaar 14,0%.


*(De cijfers worden als 'het aangepaste resultaat' bekendgemaakt, omdat zo een beter beeld ontstaat van het werkelijke bedrijfsresultaat in 2002. Het geeft de berekening op basis van geschatte actuele kosten. Hierbij worden de voorraadwinsten of -verliezen buiten beschouwing gelaten.)