Ochtenduitgave donderdag 6 februari 2003

* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD NA AANHOUDING VERDACHTE VAN SCHIETPARTIJ

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Politiepersoneel van het Bureau Vlaardingen ontmantelde woensdagmorgen in een woning aan het Weeshuisplein een hennepkwekerij. Daarbij werden in totaal 320 hennepplanten en de voor de groei benodigde apparatuur in beslag genomen. Tegen de negentienjarige bewoonster werd op grond van de Opiumwet proces-verbaal opgemaakt. De hennepkwekerij werd ontdekt toen in de woning een daar verblijvende twintigjarige Vlaardinger werd aangehouden als verdachte van een schietpartij, die op vrijdagavond 31 januari jl. plaatsvond op de Vlaardingerdijk in Schiedam. Daar had rond half elf die avond een onenigheid plaatsgevonden, waarbij met een mes werd gestoken en met een vuurwapen was geschoten. Een 44-jarige Schiedammer raakte daarbij door messteken aan zijn hoofd gewond. In totaal werden vier verdachten aangehouden, waarbij na onderzoek drie verdachten werden heengezonden. Een 21-jarige Schiedammer zit nog vast, evenals de woensdagmorgen aangehouden twintigjarige Vlaardinger.


* AANPAK DRUGSOVERLAST
Politiepersoneel van het district Rotterdam-West hield woensdagmiddag op het P.C. Hooftplein een actie tegen drugsoverlast. In totaal werden drie dealers (18, 21 en 23 jaar) aangehouden, evenals twee gebruikers. De laatsten werden na verhoor weer op vrije voeten gesteld. De drie aangehouden dealers, bij wie hoeveelheden heroïne en cocaïne in beslag werden genomen, werden in verzekering gesteld.


* INVALIDE VROUW IN ROLSTOEL BEROOFD
SPIJKENISSE - Woensdagmiddag omstreeks kwart voor vijf werd op de Lenteakker een 44-jarige vrouw uit Spijkenisse beroofd van haar tas. Het slachtoffer, dat in een rolstoel zat, had zojuist geld gepind toen twee onbekende mannen de tas weggristen. Met de tas, met daarin enkele duizenden euro's, nam het tweetal ijlings de benen in onbekende richting.


* BLAFFENDE POLITIEHOND VOOR INBREKER VOLDOENDE OM INBRAAK AF TE

BREKEN
Donderdagmorgen rond kwart over vijf zag een 37-jarige Rotterdammer dat op de Westblaak een man een ruit insloeg van een restaurant en vervolgens naar binnenging. De Rotterdammer alarmeerde direct de politie en bleef op afstand een en ander in de gaten houden. Toen politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum en een collega van de Hondenbrigade even later ter plaatse kwamen, bleek het geblaf van de politiehond voor de inbreker voldoende om zijn inbraak af te breken en naar buiten te komen. De man, een 32-jarige Rotterdammer was overigens al wel in het ebzit van een geldbedrag dat hij uit een kassa in het restaurant had weggenomen. De man werd ingesloten.


* GESCHEURD OORLELLETJE NA BEROVING VAN HANDTELEFOON

Woensdagmiddag rond kwart voor zes werd op de Linker Rottekade een daar lopende 33-jarige Rotterdamse door twee passerende knapen op een bromscooter beroofd van haar handtelefoon, waarmee zij liep te bellen. Het slachtoffer liep bij de beroving tevens een gescheurd oorlelletje op omdat tijdens het weggrissen van de telefoon ook aan haar oorbel werd getrokken.


* RIJBEWIJZEN VAN TWEE SNELHEIDSDUIVELS INGEVORDERD

RIDDERKERK - Politiepersoneel van de Verkeerspolitie hield donderdagmorgen omstreeks kwart voor één op de Rijksweg A16, ter hoogte van Ridderkerk, twee automobilisten aan. Beide verdachten, een 42-jarige man uit Zwijndrecht en een 25-jarige man uit Rotterdam, hadden ieder de maximum snelheid van 100 km/uur flink overschreden. Politiemensen werden door de 42-jarige autobestuurder ingehaald, die met een snelheid van 200 km/uur reed. Hierna haalde hij de 25-jarige automobilist in, die vervolgens ook het gaspedaal dieper indrukte en de achtervolging inzette. Beide mannen kregen een stopteken en werden aan de kant gezet. Hun rijbewijzen werden ingevorderd.


* BEJAARDE VROUW IN WONING GEWELDDADIG BEROOFD

Woensdagavond rond half negen liet een 83-jarige bewoonster van de Abraham Kuyperlaan een haar onbekende man in de woning, die had aangebeld met het verzoek even te mogen telefoneren. In de woning werd de bewoonster door de man tegen de grond gewerkt, die vervolgens uit haar tas een bedrag van tweehonderd euro en een giropasje pakte en de woning weer wilde verlaten. Juist op dat moment kwam een vrouwelijk familielid, waarvan de echtgenoot en hun zoon nog in een bij de woning geparkeerd staande auto zaten, van de bewoonster binnen. De indringer kon met een smoes de deur uitkomen en sprak op straat ook de twee juist uit de auto komende mannen aan met de mededeling dat hij achter een man aanging, die de bewoonster had lastiggevallen. De beide mannen renden met hem mee, waarna zij zich opsplitsten. Even later bleek vader en zoon door zij door de berover in het ootje waren genomen.


* SNELHEIDSCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht) hield woensdagavond op de Randweg en Strevelsweg
radarsnelheidscontroles. Tussen kwart voor acht en kwart voor negen namen op de Randweg 19 van de 175 passerende automobilisten het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 74 km/uur. Op de Strevelsweg, waar tussen negen en tien uur werd gecontroleerd, flitste de snelheidsradar 34 van de 228 passerende automobilisten. Hoogste score bedroeg hier 84 km/uur in plaats van de toegestane '50'.

Avonduitgave woensdag 5 februari 2003

* ARBEIDSONGEVALLEN
ROTTERDAM - Woensdagmorgen raakte tijdens isolatiewerkzaamheden aan boord van een zeeschip dat in de Waalhaven ligt, een 54-jarige man uit Capelle aan den IJssel gewond. Het slachtoffer stond op een uitgeklapte ladder, die door onbekende oorzaak wegschoof. Het slachtoffer viel en kwam anderhalve meter lager op zijn rug terecht. Hij werd door de GGD met rugletsel overgebracht naar het Ikaziaziekenhuis. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in. Ook bij een bedrijf aan de Waalhaven OZ raakte woensdagmorgen een werknemer tijdens werkzaamheden gewond. Een 42-jarige man uit Spijkenisse liep naast een heftruck die geladen was met zware stalen buizen. Plotseling sprong een van de metalen strippen, die de buizen bij elkaar houdt, kapot. Hierdoor kreeg het slachtoffer de uiteinden van de buizen tegen zijn been. Met beenletsel werd de man door de GGD overgebracht naar het Zuiderziekenhuis. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.


* RADARSNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - De Verkeerspolitie hield woensdagmorgen en -middag radarsnelheidscontroles op de Doenkade, de Terbregseweg en de Prins Alexanderlaan. Op de Doenkade reden tussen 11.05 en 12.05 uur, 23 van de 570 gecontroleerde automobilisten harder dan de toegestane snelheid van 80km. De hoogste snelheid bedroeg 123 kilometer per uur. Op de Terbregseweg reden tussen 13.30 en 14.00 uur, 15 van de 224 gecontroleerde bestuurders harder dan 50km. Hoogste snelheid 64 kilometer per uur. Tussen 14.10 en 14.50 uur gingen op de Prins Alexanderlaan, 32 van de 229 gecontroleerde automobilisten in de fout. Hoogste snelheid 75 kilometer per uur.

Middaguitgave woensdag 5 februari 2003

* ZEVEN ROTTERDAMMERS AANGEHOUDEN, VERDACHT VAN ACHT RAMKRAKEN

ROTTERDAM - Rechercheurs van de Eenheid Middencriminaliteit sloten met de aanhouding van zeven verdachten een onderzoek van bijna drie maanden af naar diverse in de regio Rotterdam-Rijnmond gepleegde ramkraken. Het team, dat nauw samenwerkte met de recherche van diverse districten, loste daarbij acht ramkraken en een aantal inbraken op. De rechercheurs startten hun onderzoek medio november van het vorig jaar, toen een verdachte werd aangehouden in een even daarvoor gestolen auto. Na verhoor werden successievelijk nog zes verdachten, allen afkomstig uit Rotterdam en in leeftijd variërend van 16 tot 24 jaar, aangehouden. De door hen gepleegde ramkraken werden in de maand november gepleegd bij diverse bedrijven (radio-, tv- en elektronicazaken) in Rotterdam, Schiedam, Ridderkerk en Dordrecht. Daarbij werd met de gestolen auto de pui geramd en werden computers, video-camera's en andere elektronica buitgemaakt. De gestolen auto's werden weggenomen bij onder meer garagebedrijven in Dordrecht, Ridderkerk. Naast een schade van vaak ettelijke duizenden euro's door het binnenrijden van de zaak, bedroeg de buit per ramkraak tussen enkele duizenden en tienduizenden euro's. Slechts een gedeelte van de buitgemaakte spullen kon door de rechercheurs worden achterhaald. De zeven verdachten zijn inmiddels allen voorgeleid aan de Officier van Justitie en in bewaring gesteld.