Ingezonden persbericht

Oplossingen huisartsenzorg liggen op lokaal niveau

Uitkomst Congres FunktieMediair: Een gezonde toekomst eerstelijns-(huisartsen)zorg

ROTTERDAM, 20030206 -- De kansen om de capaciteitsproblemen in de eerstelijnsgezondheidszorg direct aan te pakken, liggen vooral op lokaal niveau. Dat is een van de belangrijkste conclusies van het slotdebat van het congres Eerstelijns zorgen en oplossingen, georganiseerd door FunktieMediair in congresgebouw de Doelen in Rotterdam. In het discussiepanel waren huisartsen, zorgverzekeraars en overheid vertegenwoordigd. Door samenwerking te stimuleren tussen huisartsen en andere zorgverleners, bijvoorbeeld binnen gezondheidscentra, zou de politiek tegemoet kunnen komen aan de toenemende en veranderende zorgvraag.

Poortwachter
Doel van het congres was inspireren tot verdere vernieuwingen in de eerstelijnsgezondheidszorg en te zoeken naar oplossingen om de huisartsenzorg beter te organiseren. Op het moment verloopt vrijwel elke vraag naar zorg via de huisarts. Verreweg de meeste congresgangers waren het eens met de stelling van gespreksleider Fons de Poel dat de huisarts niet meer de enige poortwachter van zorg moet zijn.

Ook de panelleden zien hierin een deel van de oplossing. "Wij zijn verplicht zorg aan te bieden", zegt Florian van Bemmelen van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). "Als die zorg er niet is, zijn we genoodzaakt zelf iets te organiseren." CZ Zorgverzekeraar ziet bijvoorbeeld mogelijkheden in callcenters tussen de arts en patiënt, waar een deel van de vragen beantwoord wordt.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) reageert terughoudend. "Eerst moet gezorgd worden dat de verantwoordelijkheden bij de juiste personen liggen", zegt algemeen directeur Hankie van Baasbank. "Over doorverwijzingen moeten goede afspraken gemaakt worden." Deze 'domeindiscussie' was een terugkerend knelpunt.

Het conflict speelt voornamelijk op centraal (landelijk) niveau, terwijl de oplossing nu juist op het decentrale vlak ligt, meent Puck Bulthuis, directeur Districts Huisartsen Vereniging (DHV) Utrecht/Gooi/Eemland/Noord-West Veluwe. Een goede organisatie van de lokale zorg is naar haar mening de uitkomst: "Breng de zorgvraag per gebied in kaart. Kijk dan wie waar de beste zorg kan bieden."

Goede initiatieven

Het gemeentelijk vestigingsbeleid voor huisartsen is complex. "We moeten ons goed de behoefte van burgers aan voorzieningen realiseren", zegt Leo van de Kerkhof van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. "Goede initiatieven, zoals voor gezondheidscentra in nieuwe wijken, zouden beloond moeten worden met soepelere regelgeving." Gezondheidscentra zijn een manier om de eerstelijnsgezondheidszorg op wijkniveau te integreren en te stroomlijnen. Hierin zijn bijvoorbeeld huisartsen, thuiszorg, een apotheek, fysiotherapeuten en tandartsen gehuisvest.

De overheid zou een stimulerende rol kunnen spelen bij de groei van dergelijke centra in Nederland, maar mist hier kansen volgens Rob van Staveren, directeur van twee gezondheidscentra in Spijkenisse. "Bijvoorbeeld als het gaat om subsidies. De Landelijke Vereniging Gezondheidscentra (LVG) heeft al diverse voorstellen gedaan voor nieuwe, flexibele financieringsregelingen voor gezondheidscentra, maar die zijn tot nu toe altijd gestrand door tegenstrijdige belangen. Zonde."

ExpertNet

FunktieMediair biedt brede HRM-dienstverlening. ExpertNet Eerstelijns Gezondheidszorg is binnen FunktieMediair gegroeid vanuit vijftien jaar praktijkervaring in de zorg. ExpertNet combineert ervaring met het meebouwen aan organisaties, verandertrajecten, visie op interimopdrachten en de PeopleFirst-filosofie. Doel is het verbinden van mensen en organisaties en helpen om plannen en ambities te realiseren. Daarnaast wil ExpertNet met onder meer congressen een positieve bijdrage leveren aan een gezonde toekomst van de eerstelijnsgezondheidszorg.