KEMPEN CAPITAL MANAGEMENT

Jaarverslagen Orange Fund, ODF en OLF

In het boekjaar 2002, dat de periode omvat van 1 januari 2002 tot en met 31 december 2002, hebben het Orange Fund, het Orange Deelnemingen Fund en het Orange Largecap Fund - de Orange Funds die beleggen in Nederlandse aandelen - een resultaat op basis van intrinsieke waarde per aandeel behaald van respectievelijk -28,6%, -38,0% en -34,2%.

De intrinsieke waarde per aandeel Orange Fund N.V. (OF) daalde van EUR 29,15 (voor winstbestemming) tot EUR 20,32 ultimo december 2002. Rekening houdend met de dividenduitkering in april 2002 van EUR 0,50 per aandeel bedroeg het resultaat over de verslagperiode -28,6%. De benchmark waartegen het resultaat is afgezet - de CBS Small Cap Index (tot 1 september 2002: de Orange Index) - toonde over de verslagperiode een daling van 33,0%. De outperformance ten opzichte van de benchmark bedroeg hiermee 4,4%.
De beurskoers van het OF daalde in de verslagperiode van EUR 29,00 tot EUR 20,10 per 31 december 2002. Inclusief het in april 2002 uitgekeerde dividend van EUR 0,50 per aandeel komt het totale resultaat op basis van de beurskoers uit op -29,0%. In de verslagperiode nam het aantal uitstaande aandelen Orange Fund af van 10.757.500 tot 9.741.000. Het fondsvermogen per 31 december 2002 bedroeg EUR 197,9 miljoen (voor winstbestemming 2002). Voorgesteld wordt om een contant dividend van EUR 0,92 per aandeel uit te keren, hetgeen - afgerond - overeenkomt met de fiscale uitdelingsverplichting.

De intrinsieke waarde per aandeel Orange Deelnemingen Fund N.V. (ODF) daalde van EUR 48,02 (voor winstbestemming) tot EUR 29,75 ultimo december 2002, een daling van 38,0%. De beurskoers daalde van EUR 45,00 naar EUR 27,25, een daling van 39,4%.
De discount van de beurskoers van ODF ten opzichte van de intrinsieke waarde per aandeel steeg tot 8,4% ultimo december 2002. Het aantal uitstaande aandelen Orange Deelnemingen Fund bleef onveranderd op 3.250.100. Het fondsvermogen van ODF daalde van EUR 156,1 miljoen naar EUR 96,7 miljoen. Voorgesteld wordt om een contant dividend van EUR 1,09 per aandeel uit te keren.

De intrinsieke waarde per aandeel Orange Largecap Fund N.V. (OLF) daalde van EUR 9,10 (voor winstbestemming) tot EUR 5,89 ultimo december 2002. Rekening houdend met de dividenduitkering in april 2002 van EUR 0,10 per aandeel bedroeg het resultaat over de verslagperiode
-34,2%. De benchmark waartegen het resultaat is afgezet - de AEX Herbeleggingsindex (dat wil zeggen: alle bruto dividenden herbelegd in de AEX) - toonde over de verslagperiode een daling van 34,5%. De outperformance ten opzichte van de benchmark bedroeg hiermee 0,3%. De beurskoers van het OLF daalde in de verslagperiode van EUR 9,10 tot EUR 5,90 per 31 december 2002. Inclusief het in april 2002 uitgekeerde dividend van EUR 0,10 per aandeel komt het totale resultaat op basis van de beurskoers uit op -34,1%. In de verslagperiode nam het aantal uitstaande aandelen Orange Largecap Fund toe van 5.726.501 tot 6.141.501. Het fondsvermogen per 31 december 2002 bedroeg EUR 36,1 miljoen (voor winstbestemming 2002). Voorgesteld wordt om een contant dividend van EUR 0,10 per aandeel uit te keren, hetgeen - afgerond - overeenkomt met de fiscale uitdelingsverplichting.

'Het marktsentiment is momenteel slecht. Mede gegeven de politieke situatie is het niet verstandig om een poging te doen het omslagpunt te voorspellen. Met het oog op de lange termijn moeten beleggers echter niet vergeten dat de waarderingen relatief laag zijn gegeven de huidige verwachte winstgroei', aldus Cees Molenaar, Chief Investment Officer bij Kempen Capital Management.

De jaarverslagen per 31 december 2002 zijn naar verwachting eind februari 2003 beschikbaar.

Amsterdam, 6 februari 2003

De Directie
Kempen Capital Management N.V.

EINDE PERSBERICHT


-De jaarverslagen en achtergrondinformatie over de fondsen vindt u op www.kempen.nl en www.orangefunds.nl.

-Voor nadere informatie inzake de fondsen kunt u contact opnemen met de heer C.S.M. Molenaar (Orange Fund), de heer T.J.F. Egelie (Orange Deelnemingen Fund) en de heer D. van Vlaardingen (Orange Largecap Fund), telefoon: (020) 348 8888.

Profiel Orange Fund

Het Orange Fund bestaat uit een breed gespreide portefeuille van kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen, die vrijwel allemaal beursgenoteerd zijn en die een beurswaarde hebben van minder dan EUR 1 miljard. Het fonds heeft als doelstelling op lange termijn een structureel hoger totaal beleggingsresultaat (in de vorm van koersresultaat en dividenden) te behalen dan de benchmark: de CBS Small Cap Index (op herbeleggingsbasis). Deze index vertegenwoordigt de Nederlandse ondernemingen met een beurswaarde minder dan EUR 600 miljoen. (Tot 1 september 2002 werd de Orange Index als benchmark gehanteerd).
Het Orange Fund is een (semi-)'open-end' beleggingsfonds, dat wil zeggen dat het beleggingsfonds in de praktijk opereert als een 'open-end' beleggingsfonds, maar zich het recht voorbehoudt in bijzondere omstandigheden geen aandelen in het fonds uit te geven of in te kopen. Het Orange Fund is genoteerd aan Euronext Amsterdam. De beurskoers zal zich onder normale omstandigheden rond de intrinsieke waarde per aandeel bewegen, met een bandbreedte van maximaal 2,0% erboven respectievelijk 1,5% eronder.

Profiel Orange Deelnemingen Fund

Het Orange Deelnemingen Fund bestaat uit een portefeuille van beursgenoteerde kleine en middelgrote Nederlandse ondernemingen. Uitgangspunt hierbij is om ten minste 5% van het aandelenkapitaal in de desbetreffende onderneming te verwerven. De doelstelling is het behalen van een zo hoog mogelijk totaal beleggingsresultaat (in de vorm van koersresultaat en dividenden) voor de aandeelhouders, op lange termijn. Het fonds heeft geen benchmark, maar de CBS Small Cap Index (op herbeleggingsbasis) wordt als een goede graadmeter beschouwd om de beleggingsprestaties op lange termijn te beoordelen. Het Orange Deelnemingen Fund is onderhevig aan het gangbare vennootschapsbelastingtarief en doet voor zijn 5%-deelnemingen een beroep op de deelnemingsvrijstelling. Het Orange Deelnemingen Fund is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Aangezien het fonds 'closed-end' is, kan de beurskoers soms meerdere procenten hoger of lager zijn dan de intrinsieke waarde per aandeel Orange Deelnemingen Fund. 'Closed-end' wil zeggen dat er bij het beleggingsfonds geen sprake is van doorlopende uitgifte of inkoop van aandelen.

Profiel Orange Largecap Fund

Het Orange Largecap Fund bestaat uit een gespreide portefeuille van beursgenoteerde grote Nederlandse ondernemingen die deel uitmaken van de AEX-Index (AEX) en/of een beurswaarde hebben van meer dan EUR 1 miljard. Het fonds heeft als doelstelling op lange termijn een structureel hoger beleggingsresultaat (in de vorm van koersresultaat en dividenden) te behalen dan de benchmark: de AEX Herbeleggingsindex.
Het Orange Largecap Fund is een (semi) 'open-end' beleggingsfonds en heeft de status van fiscale beleggingsinstelling. Het fonds is genoteerd aan Euronext Amsterdam. De beurskoers zal zich onder normale omstandigheden rond de intrinsieke waarde per aandeel bewegen, met een bandbreedte van maximaal 2,0 procent erboven respectievelijk 1,0 procent eronder.

Voor bovengenoemde Orange Funds wordt de Directie gevoerd door Kempen Capital Management N.V., een 100%-dochteronderneming van Dexia Bank Nederland N.V. Dexia Bank Nederland N.V. is onderdeel van de Dexia groep.


06 feb 03 18:36