Amsterdam RAI

AutoRAI 2003
13 nov 2002

AUTORAI 2003 IN HET TEKEN VAN DE PASSIE

De AutoRAI 2003 werpt zijn schaduw ver vooruit. In de laatste weken van 2002 zijn de vooruitzichten voor het grootste indoor-evenement van Nederland veelbelovend. Niet alleen het allerlaatste autonieuws, ook diverse deel-evenementen en activiteiten op wielen in én om Amsterdam RAI en allerlei extra attracties maken dat AutoRAI 2003 garant staat voor tien dagen bruisend en ronkend autoplezier. AutoRAI 2003 is geopend van vrijdag 7 tot en met zondag 16 februari.

Het thema van AutoRAI 2003 is Passion for Cars. Een begrip, waaraan op velerlei manieren invulling wordt gegeven tijdens het grootste autotreffen op Nederlandse bodem. Een direct in het oog springend evenement van de AutoRAI is bijvoorbeeld het 4x4-circuit, dat onder de naam All Driving Experience zal laten zien waar de grenzen liggen van vierwielaangedreven autos. Daarbij is gekozen voor een bredere opzet dan in voorgaande jaren. Op het Congresplein van Amsterdam RAI zullen namelijk niet alleen de échte terreinautos hun kunnen laten zien, in en op zandhopen en klimmend of dalend van ultrasteile hellingen. Er is ook een speciaal circuit uitgezet waar het nut van vierwielaandrijving voor personenautos wordt aangetoond. Met gebruikmaking van speciale slipmatten zullen met spectaculaire demonstraties de grenzen van 4WD en bijvoorbeeld een voorziening als ABS (anti-blokkeer remsysteem) worden aangetoond.

Johan Cruijff en Elvis Presley

Maar ook ín het RAI-gebouw zijn er tal van extra activiteiten. Natuurlijk vindt de bezoeker daar een vrijwel compleet overzicht van álle op de Nederlandse markt te koop zijnde personenautos, maar diverse themapaviljoens zorgen daarnaast voor een aantal extra dimensies. Zo is er het paviljoen met als titel De auto van, waar de originele autos van een groot aantal beroemdheden te bezichtigen zijn. En om vast een tipje van de sluier op te lichten, daar zit in elk geval de Cadillac van Elvis Presley bij, alsmede de originele Citroën SM, waarmee Johan Cruijff onder meer te zien was in de volledig aan hem gewijde Nederlandse speelfilm Nummer veertien.

Design Plaza

En dan is er het Design Plaza, waar oogstrelende prototypen en kant en klare productiemodellen strijden om de aandacht van de honderdduizenden bezoekers. De Technische Universiteit Delft verzorgt er bovendien een driedimensionale presentatie, waarin de verschillende fases van een ontwerptraject worden getoond. In samen-werking met dagblad De Telegraaf is verder een designwedstrijd uitgeschreven, waarbij het publiek wordt uitgedaagd om De Auto van 2015 te ontwerpen. De winnende inzendingen zullen worden tentoongesteld op het Design Plaza tijdens de AutoRAI 2003. Voor de designcompetitie is een zeer deskundige jury samengesteld, waarvan onder anderen Fabrizio Giugiaro deel uitmaakt, creatief directeur van de Italiaanse ontwerpstudio Ital Design. Giugiaro heeft beloofd voor het Design Plaza één van zijn fraaiste prototypen te zullen meenemen. Verder is ook de komst van de Koenigsegg, een verwoestend sterke en opvallend gelijnde supersportwagen uit Zweden, aangekondigd.

Playstation Race Arena
In samenwerking met Playstation zijn verder de AutoRAI Playstation Championships georganiseerd. Een letterlijk snel evenement, waarbij aan de hand van diverse voorronden kandidaten worden geselecteerd voor diverse finaleronden tijdens de AutoRAI. Die voorronden zijn allemaal op zaterdagen: 11 januari in Utrecht, 18 januari in Rotterdam en 25 januari in Amsterdam. In de tweede week van de AutoRAI worden dan in de Playstation Race Arena op de AutoRAI nog meerdere voorronden gehouden, waarna er op zaterdag 15 februari enkele knock-out rondes worden afgewerkt. Die leiden uiteindelijk tot drie ongetwijfeld spannende finales, met eveneens drie winnaars. Deze drie nummers één mogen rekenen op fraaie prijzen. De Play Station Race Arena is tevens de plek waar wederom de raceautos van diverse merken worden tentoongesteld. Dat gaat dan om racewagens die uitkomen in de diverse Europese competities.Ook Formule 1-autos vinden hier hun plek.

Junior AutoRAI
Positieve ervaringen uit het recente verleden van de AutoRAI hebben geleid tot een aantal prolongaties. Zo zal er opnieuw een Concept Car Route worden uitgezet, die de koers bepaalt voor de in spectaculaire prototypen geïnteresseerde beursbezoeker. Een beproefd concept is ook de Junior AutoRAI, waar kinderen van Auto RAI-bezoekers op trapautos van de meest uiteenlopende merken kunnen laten zien hoe goed ze al kunnen sturen. Ook handig voor vaders en moeders die hun kroost even een uurtje kwijt willen om zich rustig op een auto te kunnen oriënteren. Het gevaar bestaat daarbij wel dat de kinderen na afloop niet meer met hun ouders meewillen

Verder is er ook, voorafgaand aan de eerste publieksdag, een exclusieve Preview-avond, waar een streng geselecteerd gezelschap in een bijzondere ambiance de kans krijgt om kennis te maken met al het nieuws, de paviljoens en de diverse andere elementen van de AutoRAI. De resultaten van de primeur van deze avond in 2001 beloven in elk geval een hoog gehalte aan Bekende Nederlanders.

7 tot en met 16 februari
AutoRAI 2003 begint op vrijdag 7 februari en is dan tot en met 16 februari op werkdagen geopend van 11.00 uur tot 22.00 uur en in het weekend van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 12,- voor volwassenen. Voor kinderen tot en met 11 jaar kost een kaartje 6,25, kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen. Meer informatie is binnenkort ook te vinden op internet: www.autorai.nl.

Amsterdam, 13 november 2002