Project Sfinx belangrijke stap naar stroomlijning informatievoorziening NS

Internetbeveiliging Nederlandse Spoorwegen naar Kahuna

Amersfoort, 7 februari 2003 De Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn in het kader van het project Sfinx bezig aan een grootschalige modernisering van de infrastructuur voor bedrijfscommunicatie. Internet speelt hierin een centrale rol. Eind 2003 zullen alle (kantoor)medewerkers, bedrijfsonderdelen en websites in staat zijn om bedrijfszeker, veilig en tegen lagere kosten met elkaar en met de buitenwereld te communiceren. De nieuwe infrastructuur moet NS in staat stellen nieuwe diensten snel en gemakkelijk in te voeren. NS InformatieManagement & Technologie (IM&-T) heeft Kahuna Network Solutions ingeschakeld voor de implementatie van de nieuwe internetinfrastructuur.

Albert Kunnen, projectleider Sfinx: Voorheen waren alle NS werkmaatschappijen zelf verantwoordelijk voor het realiseren van hun internetdienst en internethosting. Er was geen centraal security management. Dit brengt veiligheidsrisico´s met zich mee. Bovendien maakt dit het beheer over het verkeer onoverzichtelijk en ook duur. Het plan is om al het internetverkeer binnen NS, tussen NS onderdelen en met de buitenwereld via een centrale poort te laten lopen, centraal te managen en te beveiligen. Dat moet leiden tot synergie door het samenvoegen van diensten, wat weer betere beveiliging en lagere kosten met zich meebrengt .

Medio 2003 zullen alle 8.000 kantoorwerkplekken binnen NS zijn aangesloten en eind 2003 moeten alle huidige diensten zijn gemigreerd naar de nieuwe infrastructuur. Het is een van de grotere internet access projecten van dit moment in Nederland. De nieuwe infrastructuur maakt het mogelijk om de communicatie rond bestaande diensten, zoals de Reisplanner, SMS notificatie over vertragingen en Business Card voor de zakelijke reiziger veiliger en efficiënter te laten verlopen. Ook nieuwe diensten zijn sneller, veiliger en tegen lagere kosten op de markt te brengen .

NS IM&-T heeft de functionele architectuur en de aanbesteding verzorgd, en fungeert namens de NS als projectleider. Kahuna treedt op als system integrator en levert expertise op het gebied van de concrete technische invulling en beveiliging. De infrastructuur bestaat uit producten van Aladdin, Blue Coat, Cisco, Compaq, Lantronics, Netscreen en Radware.

Kunnen over de keuze van Kahuna: Het is beleid van NS IM&-T om dergelijke projecten aan te besteden. Na een selectietraject heeft Kahuna de opdracht gekregen voor de bouw en implementatie van de nieuwe infrastructuur. Ze zijn uitermate gespecialiseerd, ze hebben een prima staat van dienst, ze snappen waar het in dit soort projecten om draait en ze hebben zich uitermate flexibel betoond.

Rhett Oudkerk Pool, oprichter en directeur van de Kahuna Groep: Het Sfinx-project is een prachtige gelegenheid voor Kahuna om te laten zien waartoe wij in staat zijn op het gebied van technologie en projectmanagement. NS heeft heel goed nagedacht over security en de implicaties daarvan. Vanaf het begin bleek dat de visie en de benadering van NS en Kahuna naadloos op elkaar aansluiten. NS beschikt op korte termijn over een betaalbare 'state of the art' infrastructuur. Mede dankzij de ondersteuning van onze partners konden wij een zeer goede oplossing tot stand brengen.

Beveiliging heeft topprioriteit. Een in het oog lopende organisatie als NS moet altijd rekening houden met pogingen tot ´ongewenste intimiteiten´ vanuit cyberspace. Firewalls, content scanning van e-mail en internetverkeer, e-mail relays en intrusion detection maken deel uit van de beveiligingsaanpak. De nieuwe security-infrastructuur zal eind mei 2003 in de basis al volledig operationeel zijn

Over Kahuna

Kahuna ondersteunt organisaties die zaken willen doen via internet. Kahuna Network Solutions ontwikkelt en beheert de snelle, veilige en 100% beschikbare infrastructuur die daarvoor nodig is. Kahuna is in Nederland marktleider op het gebied van managed security. Kahuna Business Solutions helpt organisaties met het managen van hun e-mail- en webself-serviceklantcontacten via het Internet. Kahuna levert een uitgebreide reeks aan eCRM-oplossingen, doorgaans op basis van Kana-producten. Kahuna onderscheidt zich doordat het bedrijf de oplossingen voor de opdrachtgever ook kan beheren (outtasking). De klant koopt dus geen complexe technologie maar toepasbare functionaliteit. Kahuna Telecom beheert de spraak en datacommunicatie voor bedrijven door telefonie en DSL te leveren met toegevoegde waarde. Opdrachtgevers van Kahuna zijn onder meer Boekhandelsgroep Nederland, FNV Kiem, Van Kooij Mercedes, Spaaradvies, Belastingdienst, Gemeente Eindhoven, IB-Groep, Nederlandse Spoorwegen, Ohra en Wehkamp. Kahuna is een puur Nederlands bedrijf met internationale ambities. Kahuna is in 1997 opgericht door Rhett Oudkerk Pool. Kahuna heeft 38 consultants in dienst en is gevestigd in Amersfoort.

Ga voor meer informatie naar www.kahuna.nl

Perscontacten

Theo Loth

Loth Content & Consultancy

+31 (0)652 322 210

theo.loth@loth.nl

Kanuna is winnaar van de ICT Company Award 2002. Informatie over de ICT Awards vindt u op www.ictevent.nl. Kahuna heeft verder de achtste positie bereikt op de Deloitte & Touche Fast100 van snelgroeiende hightech-bedrijven.