Technische GH: Concept CAO-wijzigingsvoorstellen

7 februari 2003 - Het is inmiddels al ruim twee maanden geleden dat wij u vroegen om uw ideeën voor de komende CAO-onderhandelingen. De velen onder u die de moeite hebben genomen om op die oproep te reageren willen wij langs deze weg daarvoor danken. Veel van die reacties zijn verwerkt in de concept CAO-wijzigingsvoorstellen, die wij hierbij ter goedkeuring aan u voorleggen.

Er is de afgelopen weken al veel gebeurd.
Wellicht heeft u al enige tijd zitten wachten op dit schrijven? Troost u dan met de gedachten dat wij bewust zo handelen. Wij willen niet dat het vorige CAO-traject zich herhaalt. De contacten met de werkgeversdelegatie zijn weliswaar genormaliseerd, maar nog altijd breekbaar. Verder hebben we als De Unie nu ook de beschikking over een landelijke kadergroep. De afgelopen weken zijn al uw ideeën met de leden van de landelijke kadergroep zorgvuldig besproken. Dat heeft geleid tot de nu gekozen combinatie van onderwerpen. Verder is over de eerste gedachten over de voorstellenbrief (informeel) contact geweest met de werkgeversdelegatie. Zijn onderwerpen bespreekbaar of lopen we tegen een muur van onbegrip? En wat zijn de voorspelbare knelpunten? Voor uw beeld: bijvoorbeeld de loonparagraaf is er zo één! Dit, tegen de achtergrond van slechte marktontwikkelingen bij de meeste bedrijven in de branche versus uw koopkracht.

De belangrijkste opmerkingen zijn verwerkt
Als wij al uw ideeën letterlijk zouden verwerken zou er een voorstellenbrief met heel erg veel punten zijn ontstaan. Er is bewust voor gekozen dit niet te doen. In plaats daarvan is gekozen voor die onderwerpen waar meerdere leden een (gelijke) reactie over hebben gegeven. Naast de voorgestane korte looptijd en de reële loonparagraaf leidt dat voor De Unie tot een aantal speerpunten. De belangrijkste is het onderscheid voor medewerkers met een brutoloon boven de SV-grens. Dat moet wat velen van u betreft uit de CAO! En dan de arbeidsvoorwaarden van de handelsvertegenwoordigers? Daar vraagt u ons wat aan te doen! Zo ook de kinderopvang, pensioen, ziektepreventie, werkdruk voor het middenkader en de spaarloonregelingen. Voor de inhoud verwijzen wij u graag naar de bijlagen.

Bent u het eens met deze CAO-wijzigingsvoorstellenbrief? De formulering van de voorstellen is dus een zorgvuldige afweging. Kunnen we zo bereiken wat u van ons vraagt? Maar ook dan nog is de belangrijkste vraag of u het als lid van De Unie eens bent met deze concept CAO-wijzigingsvoorstellen?

Graag ontvangen wij op die vraag zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk op vrijdag 21 februari 2003 uw antwoord.

Dat kan per post (Postbus 34, 2900 AA Capelle a/d IJssel), per fax (010-4585377) of per e-mail (groothandel@unie.nl). Daarbij wordt u verzocht zich te richten aan ondergetekende en daarbij nadrukkelijk te vermelden 'CAO Technische Groothandel 2003', uw naam en uw lidnummer. Wij hopen op zoveel mogelijk reacties. Dat geeft ons ook een beeld van uw betrokkenheid. Voor ons is dat zeker een steuntje in de rug! Maar reageert u niet, of is dat gewoon niet mogelijk, dan veronderstellen wij uw akkoord.

Hoe verder?
In de eerste plaats is er op 12 februari aanstaande een bijeenkomst van de landelijke kadergroep. Wellicht kunnen wij dan al vele van uw reacties daarin bespreken? Verder moet er ook nog het nodige 'huiswerk' worden gedaan. Daarna komen de CAO-partijen begin maart nogmaals 'informeel' bij elkaar om de haalbaarheid van de diverse voorstellen met elkaar te bespreken. Op vrijdag 14 maart 2003 is dan de eerste onderhandelingsronde. Het is duidelijk dat alle partijen naar een spoedig akkoord willen, maar de kwaliteit van het akkoord staat bovenaan. Dat lijkt ons zeker in uw belang!

Laat uw collega's lid van De Unie worden!

Ook de afgelopen CAO-periode is het op vele momenten duidelijk geworden dat vakbonden in het algemeen, en De Unie in het bijzonder, een belangrijke(re) rol moeten vervullen binnen de Technische Groothandel. Vooral de noodzaak tot verdere verbetering van het arbeidsvoorwaardenpakket, maar (helaas) ook de slechte naleving van de gemaakte afspraken door sommige werkgevers zijn daar voorbeelden van. En daar kunnen we natuurlijk een prachtig verhaal over houden, maar om dat te kunnen realiseren telt het ledental. Als lid van De Unie bent u zich daar natuurlijk al terdege van bewust. Maar het is juist nu aan u om ook uw niet georganiseerde collega's daarvan te overtuigen. Voor informatie over het lidmaatschap kan worden verwezen naar onze website www.unie.nl. Maar er kan ook telefonisch informatie worden opgevraagd (010-2846635).

De komende tijd hoort u nader van ons.

Met vriendelijke groet,

Ed C.P. Lecomte
Bedrijfsgroepvoorzitter Groothandel

* Integrale tekst Concept CAO-wijzigingsvoorstellen De Unie (PDF File)

* Intropagina Groothandels

vrijdag, 7 februari 2003