Internationale drugsactie

7 februari 2003

Politie houdt internationale drugsactie

BREDA: De politieregio Midden en West Brabant heeft gisteravond in samenwerking met andere zuidelijke politiekorpsen in Brabant, Limburg en het Korps Landelijke Politiediensten een intenationale drugsactie gehouden. De drugscontrole werd vanuit Nederland gecoordineerd en gelijktijdig gehouden met politie-instanties uit Belgie, Luxemburg en Frankrijk. In Nederland is tegen 10 verdachten proces-verbaal opgemaakt vanwege het bezit van verdovende middelen, waaronder cocaine. In Parijs nam de Franse politie 80 gram drugs in beslag. In Weert bezocht de politie 5 dealpanden, waarbij een verdachte werd aangehouden. Aan de actie namen 80 Nederlandse politemensen deel.

De tien verdachten waartegen proces-verbaal is opgemaakt komen overwegend uit Frankrijk en waren naar Nederland gekomen om drugs te kopen. Zo werden Franse auto`s aangetroffen met 4413 en 515 gram hennep in de auto. Eén automobilist had twee bolletjes cocaine op zak. In totaal werden in West Brabant 5 smartshops en 2 growshops bezocht. Er werd voor een bedrag van 1795 Euro aan boetes opgelegd.

Doel
Het doel van de actie is het terugdringen van het drugsverkeer en de drugshandel tussen deelnemende landen. Het centraal coördinatiecentrum was ingericht in het districtsbureau van de politie in Breda. Namens Frankrijk waren hier een politieattaché en een attaché van de douane aanwezig met daarbij 1 liaisonofficieren. Daarnaast waren nog vier sattelietcommandoposten ingericht in Luxemburg, Lille, Parijs en Brussel. De actie in België werd onder verantwoordelijkheid uitgevoerd door het Federaal Parket en de operationele coördinatie werd gedaan door de Centrale Dienst Drugs van de Federale Politie te Brussel.

Met de actie werden ook enkele neven doelstellingen nagestreefd, namelijk het uitbouwen van de samenwerking tussen de politiediensten, het bestrijden van de drugsoverlast in de steden, controle op de bepalingen van het Schengenverdrag en het verkrijgen van informatie, teneinde organisaties achter het drugstoerisme aan te pakken.

Werkwijze
Nederlandse politiemensen hielden een aantal plaatsen in de gaten waarvan het vermoeden bestond dat er hard- en/of softdrugs werden verkocht zoals coffeeshops en dealpanden. Ook is er toezicht gehouden in de Thalys, op auto(snel)wegen en provinciale wegen, waarbij steekproef gewijs auto`s werden gecontroleerd. De gegevens die daaruit kwamen, werden via liaisons meteen doorgegeven aan de Belgische, Luxemburgse en Franse politie. Aldaar vonden de controles plaats.

Bron: R.v. Kuik