Tentoonstelling over stinzenplanten in Amelisweerd

Sneeuwklokjes, wilde narcissen en het maarts viooltje; wie kent ze niet? In het bezoekerscentrum van Amelisweerd is vanaf zondag 8 februari tot 23 juni een tentoonstelling over deze zogenaamde 'stinzenplanten' te zien. Het bezoekerscentrum hangt vol bloembollen met teksten over de stinzenplanten die groeien in het bos van Amelisweerd.

Stinzen is een oude Friese benaming voor stenen huizen. In de twaalfde eeuw lieten rijke families stenen huizen bouwen. Later werden herenhuizen en herenboerderijen ook wel stinzen genoemd. Stinzenplanten zijn van oorsprong planten uit het Middellandse Zeegebied. De rijke bewoners van deze huizen namen van hun reizen in Duitsland, Frankrijk en Italië vreemde planten mee. De meeste stinzenplanten hebben een bolletje of knolletje en groeien vroeg in het voorjaar.

Openingstijden bezoekerscentrum:

Bezoekerscentrum Amelisweerd, Koningslaan 11A in Bunnik, telefoon 030 - 656 34 27.

Het bezoekerscentrum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 17.00 uur.

Utrecht Natuurlijk!

De tentoonstelling is een activiteit in het kader van de campagne Utrecht Natuurlijk!. Met deze campagne worden de inwoners van Utrecht geïnformeerd over het werk van de gemeente voor het groen en water in de stad.
Met tentoonstellingen, stadswandelingen en open dagen worden onder meer onder de aandacht gebracht: het beheer en onderhoud van monumentale bomen, de herinrichting van stadsparken, het herstel van de singelstructuur en de activiteiten op de stadsboerderijen en landgoederen. De campagne wordt gecoördineerd en uitgevoerd door de Dienst Stadsbeheer van de Gemeente Utrecht, in samenwerking met de inwoners van de stad, natuur-, milieu- en maatschappelijke organisaties en andere gemeentelijke diensten. Meer informatie over de campagneactiviteiten is te vinden op www.utrecht.nl/utrechtnatuurlijk.