---

Ministerie van Defensie



---

Eerste indrukken ISAF-5 (KL.-voorlichting ISAF)

Eerste indrukken van Isaf-5 in Kaboel

08-02-2003

Na een gedegen opwerkprogramma in Nederland ter voorbereiding op de uitzending is het personeel van de 1 (NL) infanteriecompagnie ISAF-5 inmiddels een week in Kaboel. De eerste patrouilles zijn inmiddels gereden, kennismakingsgesprekken met burgermeesters en andere locale autoriteiten in de toegewezen districten zijn gehouden en daarnaast heeft bijna iedereen zijn draai in Camp Warehouse gevonden. Met bepaalde verwachtingen is men naar Afghanistan vertrokken maar de situatie ter plaatste is toch anders dan verwacht. Over koude werd gesproken maar zonneschijn viert de boventoon. Regen zou veelvuldig voorkomen, maar stof heeft toch de overhand. Hoe ervaart het nieuwe personeel alles na één week Kaboel.

Binnen de infanteriecompagnie zijn het niet allen de mensen die patrouilles rijden die het hier doen. Er zijn meer taken zoals de geniegroep die een belangrijke Quick Reaction Force taak (QRF-taak) heeft bij mijnincidenten, het clearen van routes QRF en andere ondersteunende werkzaamheden. Sergeant der eerste klasse Willem Kortekaas is groepscommandant van de geniegroep en niet voor de eerste maal in Kaboel. Kortekaas was hier ook met ISAF-2 en kan hierdoor ook een mooi vergelijk maken tussen die en de huidige uitzending. Inmiddels zijn wij de 3e club na ISAF-2 en als ik met een genieblik kijk, lijkt het wel of er niets op Warehouse is gebeurd. Het is nog een zooitje voor iemand die hier voor het eerst komt maar dat heeft ook te maken met de vele uitbreidingen van Camp Warehouse. Het lijkt wel of men eerst bezig is gewest om het leefbaar te maken en dan pas de eigenlijke taken te gaan uitvoeren. Ik kan wel zeggen dat onze nadruk ligt op de QRF-taak bij mijnincidenten. Volgende week gaan wij beginnen aan het opstarten van het routes clearen in het ons nieuw toegewezen gebied. Daarnaast gaan wij contacten leggen met de EOD-teams ter plekke, verklaart Kortekaas.

Iemand die ook al met ISAF-2 hier was als waarnemer of Forward Air Controller (FAC), is eerste-luitenant Stefan Geluk, pelotonscommandant van het verkenningspeloton. Hoe moet ik het hier omschrijven. Eigenlijk kan ik zeggen, het lijkt wel of ik een lange verlofperiode heb gehad. In de stad is niet veel veranderd, iedereen leidt een gewoon leven, legt Geluk uit. Tot nu toe, de eerste week, zijn wij bezig geweest zaken van onze voorgangers over te nemen. Hiertoe hoort ook het verkennen van bepaalde gebieden. Daarnaast zijn wij ook bezig geweest met het schoonmaken van de ons toegewezen tenten. Dat hoort er ook bij evenals het op je eigen manier inrichten van de tenten. Iemand zonder eerdere uitzendervaring is korporaal der eerste klasse Derk de Vries van het 1e peloton Charlie compagnie van het 12e Bataljon. Toen ik hier aankwam dacht ik dat ik in een filmset stapte. Het lijkt wel of ik in de middeleeuwen stapte. Je ziet huizen, maar ik kan het niet als huizen beschrijven. Qua werk zitten wij nog in de overgang van ISAF-4 naar 5. Er is nu nog 1 groep van ISAF-4 en wij vullen vooralsnog de gaten op die zijn gevallen. Zo kan het voorkomen dat je denkt op patrouille te gaan en een paar uur later is het weer anders. Maar nog een paar dagen en dan is het aan ons de opgedragen taken uit te voeren, legt De Vries uit. Op de vraag wat hij hier verwacht, was Derk kort en bondig; Veel levenservaring opdoen en hopelijk een tijd die je nooit meer zal vergeten.

Ook soldaat der eerste klasse Jean-Ariën van Asten heeft tijdens het opwerkprogramma een klein beeld gekregen van Afghanistan. Nu bemerk ik dat het geschepte beeld realistisch is geworden. De levensomstandigheden waarin deze mensen hier leven zijn voor hen normaal maar voor ons is het geen dagelijks beeld. Ik hoef alleen maar naar de verkeersregels te kijken. Onbegrijpelijk hoe men hier rijdt. Tijdens patrouilles ben ik chauffeur van het eerste voertuig en ik moest mij de eerste dagen echt op het verkeer concentreren. Ik had eigenlijk geen oog voor andere dingen om mij heen. Daarnaast ben je ook bezig je in het terrein te oriënteren wat moeilijk is en vooral s nachts. Nu merk je pas hoe belangrijk het werken met JPS is, verklaart Jean-Ariën van Asten. Al met al heeft bijna iedereen inmiddels zijn indrukken opgedaan over het leven en werken in Kabul. Nu is nog alles nieuw en onbekend. Staat men stil bij de dingen die men onderweg ziet, zoals het leven op straat, zwaaiende en bedelende kinderen, maar over een paar weken is dit een vertrouwd beeld geworden waarbij men niet meer stil staat. (fotos: KL-voorlichting ISAF)

Eerste indrukken ISAF-5 (KL.-voorlichting ISAF)