Uitgave zaterdag 8 februari 2003

* TWINTIG VERDACHTEN, EEN VUURWAPEN EN DRUGS BIJ ACTIE PREVENTIEF

FOUILLEREN IN TARWEWIJK
ROTTERDAM - De politie van het district Zuid van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft vrijdagmiddag en -avond voor de dertiende keer een actie preventief fouilleren gehouden in de Tarwewijk. Twintig verdachten, een vuurwapen, tien andere wapens en een hoeveelheid cocaïne was het resultaat.
De actie werd uitgevoerd door de Wijkpolitie in samenwerking met de Flying Squad, Parketpolitie en Bereden Brigade, in totaal zestig mensen. Het geheel stond in het kader van de bestrijding van het wapenbezit, één van de beleidsprioriteiten van de politie Rotterdam-Rijnmond en tevens opgenomen in het Vijfjarenprogramma Rotterdam Veilig.
Er zijn in totaal 570 mensen op straat gefouilleerd en 32 auto's gecontroleerd. Daarbij werden de verdachten aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Een 32-jarige Rotterdammer is in verzekering gesteld voor de Wet Wapens en Munitie. Bij een controle op straat voor zijn huis gedroeg hij zich wat vreemd waarop een zoeking in zijn woning volgde. Dit resulteerde in de vondst van een vuurwapen. Bij andere verdachten werden tien slag- en steekwapens aangetroffen en in beslag genomen. Naast de wapens is er ook een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen gevonden. Een 40-jarige Rotterdammer werd in verzekering gesteld omdat hij een kilo cocaïne bij zich had. De verdachte stond te bellen in een telefooncel, toen hij de cel verliet werd hij gecontroleerd en kwam de cocaïne te voorschijn. Bij andere verdachten werden in totaal vijftig bolletjes en negen grote capsules met cocaïne aangetroffen.


* BESTRIJDING OVERLAST KEILEWEG EN OMGEVING

ROTTERDAM - Personeel van de wijkpolitie van het district Rotterdam-West, wijkteam Spangen, heeft vrijdagavond een actie gehouden in het kader van 'Keep on Cleaning'. De actie was gericht op de bestrijding van overlast op en rond de Tippelzone aan de Keileweg, met name ten aanzien van het tippelen buiten de zone en het gebruik van verdovende middelen. Als gevolg van de actie werd het erg rustig op de Keileweg.
Vijf processen-verbaal werden opgemaakt voor het tippelen buiten het aangewezen gebied en er zijn drie verblijfsontzeggingen uitgereikt. Eén voor veertien dagen en twee voor vierentwintig uur. Twee mensen kregen een verbaal voor het openlijk gebruik van verdovende middelen en tevens een verblijfsontzegging voor vierentwintig uur. Twee anderen kregen een bekeuring voor hinderlijk gedrag, onder andere voor bedelen. Eén man werd aangehouden voor handel in verdovende middelen.


* GEWAPENDE OVERVAL OP SUPERMARKT
POORTUGAAL - Vrijdagavond vond er een gewapende overval plaats op een supermarkt aan de Kikkerstraat, waarbij een onbekend geldbedrag werd buitgemaakt. Niemand raakte gewond. Omstreeks tien over half negen kwam er een ongeveer 30-jarige man de zaak binnen. Hij ging bij de kassa's staan, bedreigde een aantal medewerkers en eiste geld. De overvaller kreeg onder bedreiging van zijn wapen een geldbedrag, waarna hij rustig de zaak uitliep. Buiten rende hij weg en verdween via de Dorpsdijk uit het zicht. De recherche van het district Zuid is belast met het onderzoek naar de dader.


* DRIE VERDACHTEN BIJ ONDERZOEK DEALPAND, DRUGS EN VUURWAPEN IN

BESLAG GENOMEN
ROTTERDAM - De politie van het district Rotterdam-West stelde vrijdagavond een onderzoek in een dealpand aan de Oostkousdijk. Drie verdachten, een vuurwapen en verdovende middelen werden in beslag genomen. Dit gebeurde in het kader van de actie 'Keep on Cleaning', de bestrijding van diverse vormen van overlast. Het onderzoek in de woning, de 'instap', vond rond zeven uur plaats. Op de eerste verdieping bevond zich een woonkamer en op tafel in die kamer lagen hoeveelheden heroïne en gebruikersartikelen. Een 35-jarige man uit Duitsland werd aangehouden. Andere aanwezigen waren de woning via het dak ontvlucht. Twee van hen, eveneens Duitsers, beiden 31 jaar oud, konden even later worden gearresteerd.
Bij de zoeking in het pand werd ongeveer 800 gram heroïne gevonden, alsmede een vuurwapen met zes patronen en allerlei gebruikersattributen. De drie verdachten zijn overgebracht naar een politiebureau en in verzekering gesteld. Bestrijding van overlast is één van de prioriteiten van de politie Rotterdam-Rijnmond.

Avonduitgave vrijdag 7 februari 2003

* 25 TIPS IN MOORDZAAK 13-JARIGE JONGEN
Na het NOS-journaal van acht uur donderdagavond j.l. is er een getuigenoproep geweest in het onderzoek naar de dood van de 13-jarige Sedar Soares.
De volgende tekst werd hiervoor gebruikt:
'Op zaterdag 1 februari rond tien uur 's-avonds werd op het dak van een parkeergarage bij het metrostation SLINGE in Rotterdam, de 13-jarige Sedra SOARES neergeschoten. Op zondagmiddag 2 februari is de jongen aan zijn opgelopen verwondingen overleden. Sedra behoorde tot een groepje jongeren, dat op het parkeerdek stond toen er plotseling vanaf de straat op hen werd geschoten. De jongeren doken naar de grond en zagen uiteindelijk kans om weg te komen. Sedra werd geraakt en bleef zwaar gewond achter. De aanleiding tot de schietpartij is nog onbekend, evenmin is bekend wie er in de richting van de jongeren heeft geschoten. De politie heeft dan ook de volgende vragen:

1. Was u op zaterdagavond 1 februari, tussen half tien en kwart over tien, op het perron van het metrostation of in het metrostation. 2. Was u op het genoemde tijdstip bij een bushalte van het metrostation of bij een taxistandplaats bij dit station. 3. Bent u in deze tijd lopend, fietsend of met de auto dit metrostation gepasseerd.

Kunt u één of meer van deze vragen bevestigend beantwoorden, belt u dan met de politie Rotterdam-Rijnmond, telefoonnummer: 0800 7 44 44 77. U kunt ook met de plaatselijke politie bellen.' Naar aanleiding van dit bericht zijn er donderdagavond 25 telefonische tips binnen gekomen. Een paar tips zijn afkomstig van mensen die op die zaterdagavond in de omgeving van het parkeerdek bij het metrostation Slinge zijn geweest. Het recherche-team zal alle binnengekomen informatie onderzoeken. Over de waarde van de tips kan nog niets worden gezegd.
Er moeten die zaterdagavond echter nog meer mensen in de buurt van het metrostation zijn geweest. De hiervoor gestelde vragen blijven dus zeer actueel en het rechercheteam doet nogmaals een verzoek aan die mensen die nog geen contact hebben opgenomen, om dit alsnog te doen via eerder genoemd telefoonnummer.


* NOG MEER VERDACHTEN AANGEHOUDEN VOOR MISHANDELING ECHTPAAR IN

WINKELCENTRUM
zie ook persberichten 2-2-2003/1 en 4-2-2003/2 CAPELLE AAN DEN IJSSEL -De recherche van het district Oost heeft samen met het wijkteam Capelle aan den IJssel in totaal acht verdachten, in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar en afkomstig uit Capelle aan den IJssel, aangehouden. Alle jongens worden ervan verdacht op zaterdagmiddag 1 februari jl. op het Damsterdiep een 43-jarige man te hebben mishandeld. Het slachtoffer liep een ingeklapte long, gebroken ribben en neusletsel op en werd opgenomen in een ziekenhuis.
Het slachtoffer liep die zaterdagmiddag omstreeks vijf uur, samen met zijn vrouw, op het Damsterdiep toen zij werden lastig gevallen door een groepje jongeren. De groep hield zich al enige tijd hinderlijk op in de omgeving van het winkelcentrum De Terp en gooide sneeuwballen in de richting van het echtpaar. Toen de man aan de jongens vroeg om te stoppen, viel dit niet in goede aarde. Hij werd beetgepakt, tegen de grond gewerkt en geschopt en geslagen. Toen zijn echtgenote hem te hulp kwam, kreeg ook zij schoppen en klappen. Na tussenkomst van enige voorbijgangers, werd het echtpaar ontzet en renden de jongens weg. Alle aangehouden verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de officier van justitie. (persofficier van justitie).


* APOTHEEK OVERVALLEN
ROTTERDAM - Een nog onbekende man heeft vrijdagmiddag omstreeks half twee een apotheek aan de Bergselaan overvallen. De overvaller bedreigde met een mes een assistente en dwong haar de kassa te openen. Omdat het naar zijn zin allemaal te lang duurde, pakte de overvaller zelf de kassa en haalde er geld uit. Met een nog onbekend bedrag aan buit rende hij de apotheek uit en verdween in de richting van het Stadhoudersplein. Een onderzoek in de omgeving door de politie bleef zonder resultaat.