Exposities in het
Stedelijk Museum Roermond:

Permanent
De collectie over de geschiedenis van de stad, het werk van architect Cuypers en de kunstschilder Luyten.

8 februari 2003 t/m 16 maart 2003
Henry Luyten
Deze tentoonstelling is samengesteld uit de collectie van het museum. Vooral schilderijen van groot formaat zijn uitgekozen. Het monumentale doek "De Werkstaking" is voor het eerst sinds 1995 weer te zien.

Henry Luyten (1859 - 1945)
Henry Luyten is geboren in Roermond in het huis aan de Kraanpoort, waar nu het VVV is gevestigd. Zijn opleiding volgt hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij vestigt zich als kunstenaar in Brasschaat bij Antwerpen. In zijn huis, een oude hoeve omgeven door een grote tuin, opent hij rond 1900 zijn schilderschool, het 'Institut des Beaux Arts Henry Luyten'. Hier geeft hij les aan leerlingen uit heel Europa en uit de verenigde Staten en laat hen schilderen naar de vrije natuur.

In de expositie is er werk met verschillende onderwerpen van Luyten te zien. Vooral grote formaten hebben een plaats gekregen in de tentoonstelling. Het monumentale drieluik 'De Werkstaking' stelt de miserabele omstandigheden van de mijnwerkers in de Belgische Borinage aan de kaak. De idyllische schilderijen 'Korenschoven' en 'Morgenzon' laten de landelijke taferelen zien die Luyten zag vanuit zijn Brasschaatse woning. 'Sonata' is een groepsportret, dat tien leerlingen van Luyten, zijn collega Henri Rul en Luyten zelf laat zien in een feestelijke, muzikale setting.

Luyten als grondlegger van het Stedelijk Museum Roermond Henry Luyten heeft door een royale schenking van zijn eigen werk aan zijn geboortestad Roermond de aanzet gegeven voor de oprichting van het Stedelijk Museum Roermond in 1932.

De zalen, die nu zijn ingericht met de expositie van zijn werk en die naar hem zijn genoemd, heeft architect Jos Cuypers speciaal ontworpen voor Luytens schilderijen.

Foto rechts: "De beek" op zijn plaats in het museum, in de door Cuypers geornamenteerde gang

Gravin Irmgard Perponcher Foto boven: portret van Gravin Irmgard Perponcher

De beek

Sonata De Werkstaking

Linksboven: groepsportret "Sonata", rechtsboven: middendeel van "De Werkstaking"

Linksonder: "De Oesterzetsters", rechtsonder: "Morgenzon"

De Oesterzetsters Morgenzon


Online tentoonstelling
Een online tentoonstelling van het Stedelijk Museum Roermond is te vinden op:
Holland Museums, in de 'virtuele zalen'.