Meer informatie kunt u vinden op http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/pageId/6841/instanceId/8888/itemId/7985/

Begrotingsdoelstelling CDA-PvdA 'ontwrichtend'

"We roepen de informateurs op - en via hen het CDA en de PvdA - om geen sociaal ontwrichtend bezuinigingspakket samen te stellen. En dus: niet vast te houden aan de begrotingsdoelstelling om in 2007 op 0% 'feitelijk tekort' uit te komen. Anders valt er met de FNV sowieso niet te praten over een sociaal akkoord."

Dat zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal aan de vooravond van het gesprek dat de vakcentrales hebben met de kabinetsinformateurs Donner en Leijnse. De Waal gaat bij dat overleg vooral de uitvoerige brief toelichten, die de FNV op 4 februari al aan de informateurs heeft gestuurd.

Een bezuiniging van in casu 14 miljard is volgens de FNV niet goed voor de economie. "Er moet juist ruimte komen om te investeren, om de economie op gang te brengen," zegt De Waal. "Dus meer geld voor onderwijs en voor een goed arbeidsmarktbeleid. We zullen ons niet omwille van een begrotingsdoelstelling in het defensief laten drukken."

Volgens Nederlands grootste vakcentrale is het geen ramp om in 2007 op -1% uit te komen. Daarmee kunnen de beoogde bezuinigingen dalen van 14 naar 5 miljard.

Bezuinigingen zijn echter onvermijdelijk. De Waal vindt het niet aan de vakcentrale om te bepalen waar het toekomstige kabinet het geld vandaan moet halen: "Daar zijn anderen heel goed in, dat is niet aan ons. Het lijkt me echter wel verstandig om geplande, zinloze belastingverlagingen niet door te laten gaan."

De FNV heeft twee belangrijke punten, die zij wil terugzien in het sociale beleid van 2003 en verder: het behoud van de gesubsidieerde arbeid en de uitvoering van de in de Tweede Kamer aangenomen motie 'Lang-Laag'. Deze motie houdt in dat huishoudens, die langer dan drie jaar van een minimum moeten leven, er 450 euro extra bijkrijgen.

De Sociale Alliantie, waaraan federatiebestuurder Agnes Jongerius namens de FNV deelneemt, voert donderdag met staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken overleg over de uitvoering van de motie.

9 februari 2003