Korps: Groningen, plaats: Diverse 9-02-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Zondag 9 februari 2003

Dagelijkse berichten

Groningen: snelle rijder moet auto inleveren
De politie heeft zaterdagmiddag op de Plataanlaan een 30-jarige man uit Groningen bekeurd voor te hard rijden en vervolgens ook zijn auto in beslag genomen. De Stadjer reed 104 km/uur, waar een maximum toegestane snelheid van 70 km/uur geldt. De snelle rijder bleek bij controle niet over een rijbewijs te beschikken. Ook constateerde de politie dat de Stadjer hardleers was, want het was al de derde keer dat hij zonder rijbewijs in een auto reed. In overleg met justitie werd hierop besloten zijn auto af te nemen. De politie maakt proces-verbaal op tegen de automobilist.

Groningen: inbreker aangehouden
Op een galerij aan de Radesingel heeft de politie zaterdagochtend een 40-jarige man uit de stad aangehouden voor poging tot inbraak en vernieling. De man had met een steen een ruit van een gemeenschappelijke ruimte behorende bij een woning ingegooid. Getuigen zagen dit gebeuren en alarmeerden de politie. Agenten konden de man korte tijd later inrekenen. De verdachte had volgens eigen zeggen de ruit ingegooid om zichzelf een slaapplaats te bezorgen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: overlastpleger driemaal op de bon
Een 52-jarige man uit de stad is zaterdagavond op de Noorderhaven aangehouden voor het veroorzaken van overlast. De man fietste op het trottoir, schreeuwde naar omstanders en reed zonder verlichting. De overlastpleger kreeg op het politiebureau drie bekeuringen uitgereikt. Hij mocht hierna het politiebureau verlaten.

Groningen: fietser door het lint
De politie heeft zaterdagnacht op de Grote Markt een 29-jarige man uit Groningen aangehouden voor wederspannigheid. Politieagenten zagen de man op het trottoir fietsen tussen de menigte. De fietser werd gesommeerd te stoppen, maar ging juist harder fietsen. De recalcitrante man werd vervolgens door een politieman bij de arm gepakt en tot stoppen gedwongen. Hierop gooide de Stadjer de fiets op de grond en begon om zich heen te slaan. Hij raakte hierbij meerdere politieagenten. Met vereende krachten kon de verdachte worden overmeesterd. Tevens bleek dat de fiets zijn eigendom niet was. De verdachte is ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: man mishandelt vrouw
In de Gelkingestraat heeft de politie zaterdagnacht een 51-jarige man uit Groningen aangehouden voor mishandeling. Getuigen schoten surveillerende agenten aan en wezen vervolgens de Stadjer aan als degene die een 54-jarige vrouw uit de stad had mishandeld. Later bleek dat de verdachte in een café zijn ex-vriendin meerdere malen had geslagen en geschopt. Pas door tussenkomst van andere cafébezoekers werd de gewelddadige man tot stoppen gebracht. De verdachte is ingesloten. Hij zal worden gehoord.

Groningen: geweldplegers aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht op de Grote Markt twee mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging. Een 22-jarige man uit Groningen sloeg onder het oog van de politie een man tegen het gezicht. De geweldpleger werd hierop direct aangehouden. Een 20-jarige man uit Groningen schoot vervolgens zijn maat te hulp. Ondanks meerdere waarschuwingen bleef deze man zich vervelend gedragen. Na enig duw- en trekwerk spuugde deze Stadjer in de richting van een politieagent. Ook hem viel vervolgens een aanhouding ten deel. Deze verdachte verzette zich hevig en trapte hierbij met kracht tegen een stilstaande taxi. Uiteindelijk wisten de agenten de man te bedaren te kalmeren. Beide geweldplegers zijn ingesloten. Zij waren vandaag gehoord.

Groningen: alcomobilist op herhaling
De politie heeft zaterdagnacht op de Emingaheerd een 47-jarige man uit Groningen tot twee maal toe voor rijden onder invloed aangehouden. Bij de eerste controle bleek de automobilist 1 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De man kreeg een dagvaarding uitgereikt en mocht na verhoor met een rijverbod op zak het politiebureau verlaten. Vlak na zijn in vrijheidstelling werd de Stadjer wederom rijdend in zijn auto aangetroffen. Hij reed nog tijdens zijn rijverbod. Ook dit maal werd de hardleerse man aangehouden. Op het politiebureau bleek na de ademanalyse dat hij nog steeds onder invloed reed. Nu had de man nog 0,75 promille alcohol in zijn bloed. De politie maakt in beide gevallen proces-verbaal op. De verdachte verliet na verhoor het politiebureau.

Groningen: Leekster aangehouden voor mishandeling In een café in de Poelestraat heeft de politie een 26-jarige man uit Leek aangehouden voor mishandeling. De Leekster had woorden gekregen met een 23-jarige man uit Groningen. Hij had vervolgens een barkruk gepakt en de Stadjer hiermee geslagen. Het slachtoffer bleek zijn neus te hebben gebroken en is naar het ziekenhuis gebracht. De Leekster is inmiddels gehoord en bekende de Stadjer met de kruk te hebben geslagen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: gewelddadige winkeldief aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag in de Dierenriemstraat een 37-jarige man uit de stad aangehouden voor diefstal gevolgd door geweld. De winkeldief werd in een supermarkt op heterdaad betrapt bij het stelen van enkele pakken wasmiddel. Gekomen achter in de winkel werd de verdachte ineens agressief en sloeg beide personeelsleden. Hierna ging hij helemaal door het lint. Toegesnelde agenten wisten de verdachte te kalmeren, waarna hij werd ingesloten op het politiebureau. De Stadjer wordt tevens van een ander vermogensdelict verdacht. Hij zal omtrent beide feiten worden gehoord.

Groningen: politie houdt autodieven aan
In de Grote Kruisstraat heeft de politie zaterdagavond twee mannen in de leeftijd van 30 en 34 jaar, beiden zonder vaste woonplaats, aangehouden voor diefstal van een personenauto. Beide verdachten werden rijdend in een gestolen voertuig aangetroffen en vervolgens ingerekend. De eigenaar van de auto, een 36-jarige man uit Grijpskerk, deed juist aangifte van diefstal van zijn eigendom. De Grijpskerker kon derhalve direct blij gemaakt worden met de mededeling dat zijn heilige koe terecht was. De autodieven zijn ingesloten. Zij zullen worden gehoord.

Groningen: Stadjer aangehouden na afpersing buurman De politie heeft zondagochtend op de Woonschepenhaven een 22-jarige man uit Groningen aangehouden voor bedreiging en afpersing. De Stadjer had zaterdagnacht bij zijn 21-jarige buurman, ook een woonbootbewoner, aangeklopt, waarna tussen beide mannen een woordenwisseling ontstond. Vervolgens sloeg de oudste van de twee zijn buurman in het gelaat en begon dreigende taal uit te slaan. Hierop trok de Stadjer een vuurwapen, dreigde zijn buurman hiermee en eiste geld. Het slachtoffer gaf onder dwang aan de verdachte een klein geldbedrag. Blijkbaar was hij nog niet tevreden en vroeg zijn buurman om meer geld. Onder dwang moest het slachtoffer meegaan om geld te pinnen bij een geldautomaat. Hier moest de 21-jarige wederom een klein geldbedrag afgeven. De verdachte fietste hierop weg op de fiets van zijn buurman. Vervolgens deed het slachtoffer aangifte bij de politie. Die ging direct tot actie over. In de woonboot van de verdachte werd vervolgens binnengetreden, waarna de verdachte kon worden aangehouden. De politie trof ook het betreffende vuurwapen aan. Het bleek om een op een vuurwapen gelijkend voorwerp te gaan. De verdachte is ingesloten. Hij zal worden verhoord. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen/Nieuwe Pekela: auto door Pekelder in water gereden De politie heeft zaterdagnacht op de Onstwedderweg in Nieuwe Pekela een 21-jarige man uit Nieuwe Pekela aangehouden voor vernieling, verlaten plaats ongeval en rijden onder invloed. De Pekelder had op het Lage der A een personenauto met zijn eigen auto aangeduwd, waarna het voertuig te water raakte. De verdachte was vervolgens doorgereden en kon later worden aangehouden. De automobilist bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau bleek dat hij 0,6 promille alcohol in zijn bloed had zitten. De verdachte is vervolgens ingesloten. Hij zal worden gehoord.

Delfzijl: stenengooiers aangehouden
Op de Stationsweg heeft de politie zaterdagavond drie jongeren aangehouden voor baldadigheid. De drie, een 18-jarige jongen uit Delfzijl en twee jongens van 18 jaar uit Harderwijk, gooiden stenen richting lantaarnpalen en schopten tegen een reclamebord. De baldadige knapen werden hierop meegenomen naar het politiebureau. Ze konden na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)