Korps: Friesland, plaats: Fryslân 9-02-2003
Politieberichten 8/2 11.00 uur t/m 9/2 09.00 uur

Wolvega: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 10.45 uur werd in een supermarkt aan de Van Der Sandeplein een strafrechterlijk minderjarige jongen aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een zakje chocopindas weggenomen zonder dit af te rekenen. Een proces-verbaal minderjarige verdachte zal worden opgemaakt. Aangifte werd gedaan door een 42-jarige inwoner van Steggerda.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 13.20 uur werd in een supermarkt aan het Cambuurplein aangehouden voor winkeldiefstal een 57-jarige inwoner van Munein. Hij had 5 pakjes shag weggenomen zonder te betalen. Aangifte werd gedaan door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden. Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: 2 winkeldieven aangehouden
Zaterdag omstreeks 13.45 uur werden een 34-jarige inwoner van Groningen en een 30-jarige inwoner van Groningen aangehouden voor winkeldiefstal. Dit gebeurde in een supermarkt aan het Ruiterskwartier. Men had een sportshirt en sportbroek en jasje weggenomen. Buiten de winkel werden de beide mannen aangehouden door beveiligingsmedewerkers. Tegen de beide mannen zal proces-verbaal worden opgemaakt. Aangifte werd gedaan door een 39-jarige inwoner van Leeuwarden.

Sneek: zakkenrollerij
Zaterdag tussen 14.40 15.00 uur werd de portemonnee van een 35-jarige inwoonster van Lemmer gerold. Dit moet gebeurd zijn in een warenhuis aan de Oosterstraat. In de beurs zat een kleine hoeveelheid geld.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 17.11 uur werd een 31-jarige inwoner van Berlikum aangehouden voor winkeldiefstal. Dit gebeurde in een warenhuis aan het Hoeksterpaed. Hij had een fles drank weggenomen. Afgehandeld via Kort-Om. Aangifte werd gedaan door een 38-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 16.15 uur kwam een 47-jarige inwoner van Leeuwarden bij de afdeling service van een warenhuis bij Plein De Centrale. De man leverde een filmcamera in en wilde een duurde ervoor terug hebben. Het verschil was 215. De oude filmcamera werd ingeleverd en de nieuwe, duurdere lag op de toonbank. Op een gegeven moment pakte de 47-jarige de camera en verliet snel de winkel zonder het verschil te betalen. Op het transactiebonnetje stond de naam vermeld van de koper. Een verder onderzoek zal worden ingesteld. Aangifte werd gedaan door een 22-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: gewapende overval
Zaterdag omstreeks 17.35 uur wilde een 46-jarige inwoner van Leeuwarden de dagopbrengst van een bedrijf aan de Sixmastraat naar een bank aan de Bleeklaan brengen. Toen hij bij de bank was, stopte er een auto bij hem en de medepassagier stapte uit de auto en komt met een zwart pistool op hem toe. Hij bedreigt de 46-jarige en maakt hem de dagopbrengst afhandig. De dader stapt weer in de auto en men rijdt snel weg. De buit bedraagt ongeveer 59. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Drachten: inbraak in bedrijf.
Zaterdag omstreeks 21.04 uur gaat het alarm af bij een bedrijf aan de Hemmen. Met 2 straatklinkers is een thermopaneruit ingegooid. In de receptie van het bedrijf is een systeemkast losgesneden van het beeldscherm en weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 45-jarige inwoner van Drachten.

Rijden onder invloed, verzamelmutatie, plaats, straat, tijdstip, naam, enz
Heerenveen, Stadionweg, 22.53 uur, 53-jarige inwoner van Tijnje en bestuurder van een personenauto, 235 ug/l, rijverbod 1 uur, Kort-Om

Heerenveen, Stadionweg, 23.48 uur, 55-jarige inwoner van Hommerts en bestuurder van een personenauto, 375 ug/l, Kort-Om

Achlum, Jonkerschap, 00.20 uur, 26-jarige inwoner van Achlum en bestuurder van een bestelbus, 460 ug/l, Kort-Om.

Joure, Uilke Boonstralaan, 01.25 uur, 32-jarige inwoner van Scharsterbrug en bestuurder van een personenauto, 505 ug/l, rijverbod 7 uur, Kort-Om.

Harlingen, Kimswerderweg, 03.18 uur, 40-jarige inwoner van Harlingen en bestuurder van een bestelauto, 565 ug/l, rijverbod 6 uur, Kort-Om.

Nes (gem. Ameland), Ballumerweg, 03.49 uur, 65-jarige inwoner van Ballum en bestuurder van een personenauto, 510 ug/l, rijverbod 5 uur, Kort-Om.

Leeuwarden, Weaze, 04.27 uur, 32-jartige inwoner van Leeuwarden en bestuurder van een personenauto, 560 ug/l, rijverbod 6 uur, Kort-Om.

Leeuwarden, Bleeklaan, 05.30 uur, 23-jarige inwoner van s-Gravenhage en bestuurder van een personenauto, 275 ug/l, rijverbod 1 uur, Kort-Om.

Heerenveen, vernieler aangehouden
Zondag omstreeks 00.05 uur werd door een 49-jarige inwoner van Heerenveen een 18-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De 49-jarige had gezien dat 2 jongens met een steen de ramen van zijn woning hadden ingegooid. Hij was erachteraan gegaan en hen aangehouden. De beide jongens zijn overgebracht naar het bureau. Uit onderzoek bleek dat de 18-jarige de dader was. De andere jongen had hiermee niets te maken. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Boornbergum: diefstal wieldoppen.
Zondag omstreeks 00.55 uur stond de politie auto bij het buurthuis aan de Westerbuorren. Er was wat jeugd in de buurt. Toen men met de beheerder sprak kwam iemand binnen en deelde mee dat men wieldoppen van de surveillanceauto eraf gehaald waren. Buiten gekomen werd een dader aangewezen, een 25-jarige inwoner van Drachten. Er kwam nog een man aanlopen met een wieldop in de hand. Bij onderzoek op het bureau deelde de 25-jarige dat een 17-jarige inwoner van Boornbergum ook een wieldop van de auto had gehaald en weggegooid had. Een nader onderzoek zal volgen.

Heerenveen: alcoholcontrole
Tussen 23.00 00.30 uur werd een alcoholcontrole gehouden op de Stadionweg, samen met Fryske Diken. 85 bestuurders werden gecontroleerd. 2 personen bleken drank te hebben genuttigd. Zie verzamellijst. Diverse positieve reactie van bestuurders, zowel van passagiers werden geuit i.v.m. de alcoholcontrole

Sneek: eenvoudige mishandeling en aanhouding dader Zondag omstreeks 01.30 uur werd melding gedaan van een vechtparty in een horecabedrijf aan de Kruizebroederstraat. Een 32-jarige inwoner van Sneek zou een kopstoot hebben gehad van een 28-jarige inwoner van Oosthem. De 28-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Tjalleberd: openlijke geweldpleging.
Zondag omstreeks 01.00 uur kwam een melding binnen van een vechtpartij bij een horecabedrijf en een woning naast het horecabedrijf aan de Aengwirderweg. De bewoner van de woning, een 38-jarige inwoner van Tjalleberd word regelmatig bedreigt door een groep jongens. Dit escaleerde en uiteindelijk zijn een viertal jongeren uit Tjalleberd, een 17-jarige, een 18-jarige, een 19-jarige en een 14-jarige aangehouden en overgebracht naar het bureau voor een nader onderzoek. Uit onderzoek is ook gebleken dat de 38-jarige de 17-jarige met een stuk hout had geslagen en de 17-jarige had een dubbele kaakbreuk. In MCL-Zuid zal hij hiervoor worden behandeld. De 14-jarige is na verhoor naar huis gebracht. Een verder onderzoek zal worden ingesteld.

Sneek: belediging politieambtenaar
Zondag omstreeks 03.23 uur werd door een politieambtenaar een 25-jarige inwoner van Sneek aangesproken. Op een gegeven moment werd de 25-jarige wat lastig en begon de politieambtenaar uit te schelden. Na diverse beledigingen de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Scharsterbrug, vernieler aangehouden
Zondag omstreeks 05.00 uur werd een 18-jarige inwoner van Scharsterbrug op de Hollandiastraat op heterdaad aangehouden. Een surveillerende politieambtenaar zag dat de verdachte over een geparkeerd staande personenauto liep. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Eerder werd verdachte gesignaleerd bij een groepje van 10 personen. Bij hen werd een vernield straatnaambordje aangetroffen en bij de minirotonde bij de Roazebosk was de ruit van een infopaneel van de gemeente vernield. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Terwispel: eenzijdige aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 05.17 uur vond op de Rijskweg A7 oost onder Terwispel een eenzijdige aanrijding plaats. Een 31-jarige inwoner van Groningen reed als bestuurder van een personenauto richting Heerenveen. Net voorbij de afslag naar Terwispel raakte de auto in de rechterberm. De bestuurder corrigeerde en schoot vervolgens naar links en botste tegen de vangrail. Hierdoor sloeg de auto over de kop en bleef op zijn dak liggen. De bestuurder kan zelf de auto verlaten is per ambulance overgebracht naar Tjongerschans. Hij reed ongeveer met een snelheid van 120 km per uur. De bestuurder had ook drank op en werkte vrijwiliig mee aan een bloedonderzoek. Na behandeling kon de 31-jaruge weer naar huis. Auto total loss.

Joure: vernieler aangehouden
Zaterdag omstreek 14.00 uur zag een 34-jarige inwoonster van Joure, dat een jongen de achterruit van een personenauto vernielde aan de Westermarwei. Toen de jongen thuis kwam vertelde hij dit aan zijn vader. Hierna is de vader en de zoon naar de 34-jarige gegaan. Het betreft een 15-jarige inwoner van Joure. Uit het verhaal kwamen nog meer vernielingen boven water, zoals vernieling ruit woning Dr. Wumkesstraat, vernieling ruit terras woning W. Tademastraat, vernieling 2 ruiten van 2 personenautos aan de Westermarwei. De vader en de zoon verschenen op het bureau. Er zijn nog een paar jongens bij betrokken. Een verder onderzoek zal worden ingesteld.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Vrijdag 7 februari vond op de Bilderdijkstraat een aanrijding plaats tussen een motor en een personenauto. Een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden reed als bestuurster op een motor Zij had rijles. Achter haar reed in een personenauto haar rij-instructeur. Op de kruising van het Europaplein en de Bildsterstraat wilde zij linksaf. Zij stopte. Op een gegeven moment reed zij linksaf, Zij gaf teveel gas en raakte de macht over het stuur kwijt. Hierdoor botste zij tegen de achterzijde van een auto, bestuurd door een 80-jarige inwoonster van Leeuwarden. Zij kwam ten val. Zij werd per ambulance overgebracht naar MCL-Zuid, waar bleek dat zij beide polsen gebroken had.,

Haule: heling en aanhouding 2 verdachten
Zaterdag omstreeks 16.55 uur zagen twee politieambtenaren een grote afvalbrand achter een boerderij aan de Zwetteweg. Bij de brand gekomen zagen de collegas een bijna nieuwe Peugeot 306. Na controle bleek deze auto gestolen te zijn in Appelscha oop 7 november 2002 vanaf een parkeerplaats aan het Raadhuisplein te Drachten. Tevens werd een aanhangwagen. Deze bleek in 1990 als gestolen vermeld te staan. Ook werd een hydraulische kraan, een scooter en een blauwe BMW personenauto te staan. De bewoners van de boerderij bleken niet aanwezig te zijn. Na onderzoek bleken de bewoners te vertoeven bij een café aan de Dorpsstraat. Daar zijn een 39-jarige inwoner en een 42-jarige inwoonster van Haule aangehouden. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau in Leeuwarden en in verzekering gesteld. De aangetroffen voertuigen zijn in beslag genomen. Een nader onderzoek zal worden ingesteld.

Sumar: 3 vernielers bushokje aangehouden.
Zaterdag omstreeks 23.50 uur werd door een 17-jarige inwoner van Sumar medegedeeld dat een drietal knapen de ruiten van een bushokje aan de van Harinxmaweg waren vernield. Hierna zijn ze in de bus gestapt richting Burgum. Ter hoogte van het gemeentehuis, aan de W.M.Oppedijk van Veenweg. Werd de bus tot stilstand gebracht. In de bus zijn de drie knapen aangehouden. Betreft een 16-jarige inwoner van Kootstertille, een 17-jarige inwoner van Sumar en een 17-jarige inwoner van Sumar. De drie verdachten overgebracht naar het bureau. Tegen de drie verdachten zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Bureau Communicatie tel: (058) 880 8272