Deventer Internationaal

LEZINGEN EN WORKSHOPS OVER (ANTI)GLOBALISERING IN DEVENTER

Studium Generale van Saxion Hogeschool IJselland organiseert samen met de gemeente Deventer, in het kader van Deventer Internationaal, een aantal activiteiten over (anti)globalisten, multinationals, wto en de wereldbank. De activiteiten bestaan onder meer uit lezingen, workshops en film.

Programma

Op dinsdag 11 februari van 16 tot 17.30 uur zijn in Saxion Hogeschool IJselland aan de Handelskade lezingen over (anti)globalisten en de mondiale aantasting van natuur en milieu, met inleidingen van Kees Stad van de XminY beweging en dr. Hein-Anton van der Heijden, politicoloog van de UVA.

Op woensdag 12 februari verzorgen Gosse Jongstra en Rene Schepers op dezelfde locatie van 16 tot 18 uur een workshop over waarden en drijfveren in het werk, zoals bezieling.
Op donderdag 20 februari verzorgt Prof. Dr. Rob van Tulder van de vakgroep Business-Society Management van de Erasmus Universiteit, van 16 tot 17.30 uur in Filmhuis De Keizer aan de Keizerstraat 78 een inleiding over de Wereldbank en het IMF en gaat Dr. Robert Went van de UVA in op de macht van de multinationals.

Op woensdag 12 maart is in Saxion Hogeschool IJselland een workshop Roots & Shoots (alleen toegankelijk voor studenten), verzorgt door Estrella Franssen van het in Deventer gevestigde Jane Goodall Instituut Nederland. Dit instituut voert actie op het gebied van dierenbescherming en milieu.

Voor de workshop over waarden en drijfveren in het werk kunt u zich tot 7 februari aanmelden bij de balie van Saxion Hogeschool IJselland, Handelskade 75. De deelnamekosten zijn 23 euro.

De overige activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Anders Globalisme

Grote demonstraties in Seattle, Praag, Genua, enzovoorts hebben duidelijk gemaakt dat het neoliberale kapitalisme, dat sinds 1980 de wereld verovert, onder vuur ligt. Lang niet iedereen is gelukkig met dit economische systeem waarin de vrije markt (het vrije verkeer van producten, kapitaal en arbeid) gezien wordt als de ideale constellatie. Onder de verzamelnaam Anti-Globalisme (tegenwoordig ook Anders Globalisme) wordt actie gevoerd tegen de vele vormen van neoliberale globalisering van de economie. Het lijkt er immers op dat de rijke landen in staat zijn via machtige supranationale instellingen als de Wereldbank, IMF en WTO, hun economische principes aan de rest van de wereld opleggen.

Informatie