Utrecht, 3 februari 2003

Veroorzakers overlast voor de kantonrechter

In de afgelopen maanden zijn veroorzakers van overlast op een nieuwe manier aangepakt. Wie een overtreding begaat, krijgt in de regel een boete of een dagvaarding thuis. In het geval van de overlastveroorzakers in de binnenstad en op Hoog Catharijne en winkelcentra in de wijken Kanaleneiland en Transwijk, bleek deze aanpak onvoldoende. De nieuwe aanpak is sneller en effectiever.

Op 11 februari komt de eerste lichting 'nieuwe' overtreders voor bij de kantonrechter.
De overtredingen waar het om gaat, betreffen bedelen, urineren of slapen op plekken waar dat niet de bedoeling is, drugsgebruik en hinderlijk gedrag. De overtreders op Hoog Catharijne zijn veelal daklozen, die daarbij nog verslaafd zijn aan drugs of alcohol. De boetes die deze mensen krijgen opgelegd, schieten hun doel voorbij. Vaak wordt er niet betaald en de afhandeling duurt dan lang. Ook een dagvaarding bereikt de verdachte vaak niet omdat er geen vaste woon- of verblijfplaats is. Gevolg van dit alles is dat het traject al met al te lang duurt, terwijl het streven er steeds op gericht is dat het verband tussen overtreding en straf helder is.

De nieuwe aanpak heeft de naam 'Versnelde Afdoening Kantonstrafzaken' (VAK) meegekregen. Kort gezegd komt het er op neer dat de agent de overtreder meeneemt naar het bureau waar de boete voldaan kan worden of dat er gelijk een oproeping wordt uitgereikt. Daarna volgt de afhandeling door het Openbaar Ministerie. Vak'ers, zo is afgesproken, komen binnen drie maanden voor de kantonrechter. Tweede element is dat alle dossiers over een bepaalde verdachte worden gevoegd zodat alles in één keer kan worden behandeld.
Derde element is dat de uitvoering van de straf binnen drie maanden na het opleggen plaats vindt.

Anders dan in het verleden eist de officier van justitie op de zitting niet de geldboete maar de hechtenis. Ander voordeel is dat de straf direct na de wettelijke termijn van de twee weken voor beroep, ten uitvoer kan worden gelegd. Normaal gesproken moet de verdachte eerst de dagvaarding tekenen, dat is nu niet meer nodig omdat de dagvaarding in persoon is uitgereikt. Dit, en het voegen van zaken, leidt weer tot snellere doorlooptijden. Bovendien wordt zo meer vorm gegeven aan het lik-op-stuk beleid.
Grootste voordeel, als het project zijn doelstellingen haalt, is dat de leefbaarheid van de omgeving verbetert. Met name de winkeliers in de binnenstad en andere winkelcentra klagen terecht over deze overlast. Het VAK-project speelt hierop in door niet te concentreren op een correcte administratieve afdoening maar op daadwerkelijk handhaving van de openbare rechtsorde.
Ook wordt het VAK-project gekoppeld aan de activiteiten van Grip! Grip! stelt zich ten doel de leefomstandigheden van deze groep mensen zo te verbeteren dat de overlast verdwijnt. Grip! maakt afspraken met de cliënten over huisvesting, omgaan met geld, de dagbesteding, het gedrag en dergelijke met de veroordeling als stok achter de deur. Als de cliënt zich niet aan de afspraken houdt, wordt de gevangenisstraf of hechtenis ten uitvoer gelegd.

Het VAK-project is in november vorig jaar van start gegaan en heeft zich in de eerste fase geconcentreerd op de overlast veroorzaakt door een beperkte groep (de Top 40) in en rond Hoog Catharijne. Na een half jaar zal de aanpak worden toegepast op alle overlast in en rond Hoog Catharijne en eventueel in andere districten. Op 11 februari om 11.00 uur is de eerste VAK-zitting op het kantongerecht aan het Janskerkhof te Utrecht.