PERS-2003-027

Den Haag, 5 februari 2003

Minister Hoogervorst kondigt 3% driejaarslening aan

Dinsdag 11 februari veilt de Staat zijn tweede lening van 2003. Het betreft een nieuwe lening met een looptijd van ruim drie jaar en een couponrente van 3%. Aflossing vindt plaats op 15 juli 2006.

Betaling van de couponrente vindt plaats op 15 juli, te beginnen in 2004. De Staat verwacht aanstaande dinsdag 2 tot 3 miljard euro van de lening te plaatsen. De uitgifte wordt uitgevoerd door het Agentschap van het ministerie van Financiën en de dertien primary dealers van de Nederlandse Staat, die gespecialiseerd zijn in het afnemen en distribueren van Nederlandse Staatsleningen. Professionele en particuliere beleggers kunnen via de primary dealers deelnemen. De Primary Dealers staan vermeld op de website van het Agentschap: www.dutchstate.nl alsmede op Reuters DSTAMENU, Bloomberg DSTA en Bridge 2981.

Na de uitgifte aanstaande dinsdag, zal de lening in de loop van 2003 een aantal malen worden heropend. Door deze heropeningen zal het leningbedrag worden opgehoogd tot minimaal 10 miljard euro. Dit wordt gedaan met alle nieuwe staatsleningen om de verhandelbaarheid te bevorderen. De leningen zijn daarmee zowel aantrekkelijk voor beleggers die de lening in portefeuille houden, als beleggers die tussentijds willen handelen.

De uitgifte van aanstaande dinsdag vindt plaats op MTS Amsterdam volgens het toonbanksysteem. MTS Amsterdam is het elektronisch handelsplatform voor Nederlandse staatsleningen. De eerste koers van uitgifte wordt bekendgemaakt om 10.00 uur en kan daarna doorlopend worden aangepast. De stortingsdatum is vrijdag 14 februari 2003.