Gemeente Utrecht

Nieuwe spelregels subsidies toerisme

In de beleidsregel Subsidieverstrekking Stimulering Toerisme zijn de nieuwe spelregels vastgelegd voor subsidiëring van toeristische projecten. Sinds 1 januari 2003 worden aanvragen twee maal per jaar beoordeeld op basis van de criteria uitgewerkt in de beleidsregel. Aanvragen voor de eerste termijn kunnen tot 1 maart a.s. worden ingediend.

Sinds 1992 stelt de gemeente Utrecht jaarlijks een deel van de inkomsten van de toeristenbelasting beschikbaar voor subsidiëring van initiatieven op het gebied van toeristische stadspromotie. Ook in 2003 en de daarop volgende jaren wil de gemeente initiatieven die het toerisme in de stad stimuleren ondersteunen. Om een goede afweging te kunnen maken tussen ingediende subsidieaanvragen, en alle subsidieaanvragers een gelijke kans op het verkrijgen van subsidie te geven, is besloten de spelregels voor het indienen van aanvragen en de beoordeling daarvan te wijzigen.

De nieuwe spelregels zijn uitgewerkt in de beleidsregel Subsidieverstrekking Stimulering Toerisme. Een belangrijk verschil met de oude regeling (waarbij subsidieaanvragen het hele jaar door ingediend en gehonoreerd dan wel afgewezen konden worden), is dat er op twee momenten in het jaar subsidies worden beschikt, te weten in mei en in november. Dit maakt het mogelijk subsidieaanvragen tegen elkaar af te wegen en voorkomt dat aanvragen voor uitstekende initiatieven buiten de boot vallen doordat het budget eerder in het jaar reeds geheel is opgebruikt. Daarnaast krijgen de hoteliers in de nieuwe regeling een adviserende rol bij het beoordelen van de aanvragen. Op deze manier wil de gemeente een link leggen tussen de herkomst en de besteding van de gelden.

De gemeente wil met de regeling projecten ondersteunen die bijdragen aan de uitvoering van het toeristische beleid, dat is verwoord in de nota Zet 'm Op Toerisme, Meerjarenprogramma Toerisme 2000 - 2004. Daarbij ligt de nadruk op het stimuleren van toeristische stadspromotie & collectieve marketing, het bevorderen van toeristische informatievoorziening en uitvoering van het actieprogramma van de nota.

Meer informatie over de regeling en deelname kunt u opvragen door gebruik te maken van de reactieknop.