CBS

Productiedaling industrie zet door

De Nederlandse industrie heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar 2,7 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De productiedaling houdt dus aan: dit is het zesde opeenvolgende kwartaal met een lagere productie. Het tempo van de daling is echter niet verder opgelopen. Na correctie voor seizoeninvloeden is de daling in het vierde kwartaal (-1,5 procent) vrijwel even groot als in het derde kwartaal.

Alleen chemie heeft in 2002 meer geproduceerd
In 2002 heeft de industrie 2,8 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds 1993 dat de productie daalt. Vrijwel alle branches in de industrie hebben een productiedaling gekend. Alleen de aardolie-, chemische en rubberindustrie heeft meer geproduceerd dan in 2001. Het productieniveau van de voedings- en genotmiddelenindustrie is nagenoeg gelijk gebleven. De daling is het sterkst bij de metaalindustrie, waar de productie 6,6 procent lager is dan een jaar eerder. De metaal is de grootste branche binnen de industrie, met een aandeel van bijna eenderde. Ook bij de papier- en grafische industrie is de daling fors: -4,9 procent.

Productie in december teruggevallen
De productie per dag is in december van het afgelopen jaar 6,8 procent lager dan een jaar eerder. Dat is een beduidend grotere daling dan de 0,4 procent in november 2002. Het decembercijfer is echter negatief beïnvloed doordat in december 2001 de productie relatief hoog was.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor verschillen in het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande periode zijn bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-027
11 februari 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht