Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen
Politiek Platform

Digitale burger wil bestemmingsplan op internet 11-02-2003

Gemeenten moeten hun bestemmingsplannen op internet plaatsen. Dat vindt 97% van alle Nederlanders die gebruik maken van internet. De ondervraagden vinden internet als informatiebron even belangrijk als het huis-aan-huis blad. 70% wil bovendien via internet inspraak hebben als het bestemmingsplan wijzigt.

Het onderzoek is gehouden onder het publiekspanel van burger@overheid. Dit 1.400 koppige panel is representatief voor de internettende Nederlander.

Bestemmingsplan
Het gemeentelijke bestemmingsplan bepaalt hoe Nederland er uit ziet. Het geeft bijvoorbeeld aan waar gebouwd mag worden. Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel iedereen geĂŻnteresseerd is in het bestemmingsplan voor zijn directe omgeving.

Voor informatie hierover is men nu nog aangewezen op de krant of een bezoek aan het gemeentekantoor. Slechts enkele gemeenten, waaronder Utrecht en Arnhem, plaatsen bestemmingsplannen op hun website.

Burger@overheid.nl
Erik Hup, programmamanager van burger@overheid, roept alle gemeenten in Nederland op om serieus invulling te geven aan deze wens van de burger. Hij deed deze oproep vandaag op het congres Digitale Planvorming`in Nijmegen, georganiseerd door CKC-Seminars.

Erik Hup: Er zijn nu tien miljoen Nederlanders op internet. Het bestemmingsplan bepaalt hoe hun directe omgeving er uit ziet. Men verwacht dat zoiets belangrijks gewoon via internet beschikbaar is.

Bron: burger@overheid.nl