European Commission

EO/03/4 11 februari 2003

Raad vertelt aan student dat juridisch advies over openheid geheim dient te blijven

De Europese Ombudsman, Jacob Söderman, heeft verzocht dat de Raad aan een onderzoeker toegang geeft tot een advies van zijn Juridische Dienst. Het advies betrof een wetgevend voorstel van de Commissie over regels inzake toegang van het publiek tot documenten(1) en werd verzocht door een student voor zijn post-graduaat verhandeling over publieke toegang tot documenten van de Raad.

In zijn speciaal verslag aan het Europees Parlement, stelt de Ombudsman dat "de weigering toegang te verlenen bijzonder verrassend is aangezien het een advies betreft over regels inzake toegang tot documenten". Hij vraagt het Parlement zijn verzoek te steunen dat de Raad de aanvraag van de student heroverweegt.

De student stelde dat de Raad het grondbeginsel had geschonden overeenkomstig hetwelk het publiek de meest brede toegang tot documenten dient te hebben. De Raad antwoordde dat het openbaar maken van juridische adviezen zijn mogelijkheid tot het inwinnen van onafhankelijke juridische adviezen zou ondermijnen.

Overeenkomstig de Ombudsman moet een onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten juridische adviezen :

* Adviezen over wetgevingsontwerpen zouden normalerwijze beschikbaar moeten zijn voor het publiek wanneer het wetgevingsproces wordt afgesloten. Ze kunnen worden geweigerd alleen wanneer de instelling kan aantonen dat openbaarmaking haar besluitvormingsproces ernstig zou ondermijnen en dat er geen doorslaggevend openbaar belang is in het verlenen van toegang (artikel 4, lid 3, van Verordening 1049/2001).
* Adviezen gegeven in het kader van mogelijke toekomstige gerechtelijke procedures zouden normalerwijze uitgesloten zijn van openbaarmaking, daar ze gelijkaardig zijn aan communicatie tussen een advocaat en een cliënt.

Door dit onderscheid toe te passen, vond de Ombudsman dat de Raad gerechtigd was om een ander verzoek van dezelfde klager te verwerpen. Dit verzoek betrof toegang tot een analyse van de Juridische Dienst van de Raad van een arrest van het Gerecht van Eerste Aanleg en hoe de Raad in gelijkaardige gevallen in de toekomst dient op te treden.

Het Speciaal Verslag kan gevonden worden op het Internet op het volgende adres:

http://www.euro-ombudsman.eu.int/special/nl/default.htm

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met de Heer Ian Harden, Hoofd van de Juridische Afdeling, tel. +33 (0) 3 88 17 23 84

(1)
Het Europees Parlement en de Raad hebben de Verordening 1049/2001 inzake de toegang van het publiek tot documenten uiteindelijk aangenomen in mei 2001.