GAIA

RECHTBANKEN BRUSSEL EN DENDERMONDE LEGGEN OP VRAAG VAN GAIA DWANGSOM OP AAN AL WIE VOOR OFFERFEEST DIER THUIS RITUEEL SLACHT EN AL WIE DAARTOE BIJDRAAGT IN VILVOORDE EN LOKEREN

GAIA:"Gemeenten die voor offerfeest containers plaatsen voor illegaal slachtafval of vergunningen geven aan moslims om thuis te slachten, riskeren dwangsom"

11 februari 2003

Persbericht

© GAIA

De rechtbanken van eerste aanleg van Brussel en Dendermonde legden gisterenavond op vraag van GAIA een dwangsom op aan al wie ritueel thuis slacht (wettelijk verboden) en voor elke handeling die daartoe bijdraagt op het grondgebied van Vilvoorde en Lokeren. Elke inbreuk wordt gesanctioneerd met een dwangsom van resp. 500 euro (in het geval van Vilvoorde) en 1000 euro (in het geval van Lokeren). GAIA wou een paar voorbeelden gesteld zien en reageert dan ook verheugd op beide klaar en duidelijke vonnissen. Moslims die ondanks het verbod voor het offerfeest thuis slachten of schapen vervoeren voor een thuisslachting, en gemeenten die voor het offerfeest containers plaatsen voor illegaal slachtafval of aan moslims vergunningen afleveren om thuis te slachten, moeten nu weten dat ze een fikse dwangsom riskeren.
Om deze vonnissen extra in de verf te zetten, voert GAIA vandaag (om 11 uur) actie aan het stadhuis in Vilvoorde tegen het gedoogbeleid van burgemeester Dehaene. Door containers te plaatsen waarin moslims slachtafval van verboden ritueel thuis geslachte schapen kunnen deponeren, draagt het Vilvoordse gemeentebestuur bij tot manifeste wetsinbreuken. En daarop staat nu een dwangsom. Hetzelfde geldt voor Lokeren. Niet alleen het plaatsen van containers maar ook het afleveren van slachtvergunningen aan moslims om voor het offerfeest thuis te slachten, zijn verboden handelingen die bijdragen tot verboden rituele thuisslachtingen.

- GAIA stapte gisteren zelf naar de rechtbank opdat er eindelijk een einde komt aan de voortdurende wetsinbreuken door moslims die thuis ritueel en dus illegaal een schaap slachten voor het offerfeest. GAIA wil dat gemeentebesturen ondubbelzinnig komaf maken met het oogluikend toelaten van rituele thuisslachtingen, een gedoogbeleid (middels containers en/of vergunningen) dat in de praktijk neerkomt op het aanzetten van moslims tot verboden slachtingen. Daar moet het nu maar eens mee gedaan zijn. Deze vonnissen zetten de eisen van GAIA kracht bij.
Ook voor moslims moet het met deze rechterlijke uitspraken nu eens en voor goed duidelijk zijn dat rituele thuisslachtingen zonder uitzondering strafbaar zijn en dat wie toch ritueel thuis slacht een fikse dwangsom boven het hoofd hangt.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage

Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be