Ingezonden persbericht

Kenniswijk introduceert nieuwe dienst voor gezondheidszorg

HeartsPoint: eerste trombosecontrole via internet in Nederland

Eindhoven, 11 februari 2003- Kenniswijk coördineert en faciliteert innovatieve diensten op het gebied van internet en (mobiele) communicatie en de infrastructuur in de regio Eindhoven. Een nieuwe dienst is geïntroduceerd in samenwerking met HeartsPoint. Via een website kunnen patiënten die aan zelfzorg doen, worden ondersteund met online controles en adviezen. De eerste dienst van HeartsPoint is gericht op trombosepatiënten, die hun bloedstollingwaarde via internet kunnen controleren.

Voordelen voor artsen en patiënten
HeartsPoint is een dienst die nog nooit eerder is toegepast in de zelfzorg. De gebruiker kan overal ter wereld en wanneer het hem uitkomt zijn bloedstollingwaarde meten. Na het invoeren van deze waarde op de website is direct de uitslag van de controle in te zien. Zonder wachttijden weet de patiënt meteen of alles in orde is. Dit advies verkrijgt hij automatisch zonder dat er een mondelinge tussenkomst van de arts nodig is. Als de waarde niet in orde is, geeft de website een advies over wat de patiënt moet doen en wordt een arts automatisch gewaarschuwd.

Automatische controle
Patiënten kunnen via internet ook advies vragen aan een arts door op de consultknop op de website te klikken. Vervolgens belt de patiënt de arts van het service center terug voor een consult. Bij elke login geeft het systeem automatisch aan wanneer de volgende controle moet plaatsvinden. Als een patiënt te vaak of niet vaak genoeg een controle doet, wordt hij gewaarschuwd. Zelfzorg voor langdurig zieken is goedgekeurd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en opgenomen in de vergoedingsregeling. De heer Jacques Koolen, Cardioloog in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven: "HeartsPoint is een veelbelovend product. Uiteindelijk bespaart het veel tijd en geld: de efficiency in de gezondheidszorg wordt zo verhoogd. Bovendien krijgt de patiënt meer inzicht in zijn eigen ziekteproces en de reactie van het lichaam op medicamenten."

Eisen aan gebruikers
Het systeem wordt momenteel getest door zo'n 50 tot 100 trombosepatiënten. Een mentale en fysieke controle is een vereiste om deel te nemen aan HeartsPoint. Daarnaast moeten patiënten beschikken over de juiste hulpmiddelen, zoals een pc met internetverbinding. In een tijdsbestek van maximaal zes weken kan de patiënt leren omgaan met het systeem door middel van een online training, met behulp van videobeelden met instructies. Deze beelden kunnen worden getoond, omdat de patiënten gebruikmaken van een breedbandverbinding voor internet. In verband met veiligheidsoverwegingen moeten patiënten eerst deze training met goed gevolg doorlopen voordat ze toegang krijgen tot de online controle.

Uitrol in de rest van Nederland
HeartsPoint wordt na de test in de regio Eindhoven verder opgeschaald in Nederland bij trombosediensten en ziekenhuizen, waardoor uiteindelijk ruim 225.000 trombosepatiënten van HeartsPoint gebruik kunnen maken. Het project wordt op zeer korte termijn ook al voor het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam opgestart. Ook worden nieuwe zelfzorgdiensten geïntroduceerd, zoals ondersteuning aan mensen met diabetes, bloeddruk- en hartritmeproblemen.

Zie