Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

11-02-2003
Heemkundekring Ledevaert niet blij met sloopplan

Vrijdag 07 februari 2003 - CHAAM - De heemkundekring Ledevaert staat bepaald niet te juichen bij het voornemen van de gemeente Alphen-Chaam om de boerderij aan de Baarleseweg 18 in Chaam te slopen voor de aanleg van een nieuwe weg. Dat staat volgens de vereniging in schril contrast met het gegeven dat 2003 is uitgeroepen tot het Jaar van de Boerderij.
Dat blijkt uit de reactie van voorzitter C. de Swart op de plannen die de gemeente eerder deze week heeft ontvouwd met betrekking tot de nieuwe woonwijk die ten zuidwesten van het dorp is gepland. Daar zullen in de periode tot 2012 in totaal 69 woningen worden gebouwd, waarvoor volgens de gemeente twee ontsluitingswegen nodig zijn. Een ervan moet over een aantal jaren aansluiten op de Ulicotenseweg, de andere moet in de visie van de gemeente op veel kortere termijn uitmonden op de Baarleseweg. Daar staat nu nog de in 1900 gebouwde boerderij van de familie Verkooyen. Onlangs heeft de gemeente Alphen-Chaam overeenstemming bereikt over de aankoop daarvan. "Als heemkundekring zijn we niet blij met het idee dat ook deze boerderij gaat verdwijnen want het gaat hier om de laatste langgevelboerderij in de kom van het dorp. Daarvan hebben er ooit meer dan tien in het dorp gestaan", zegt De Swart. "Natuurlijk moet de moderne tijd doorgang hebben, maar er zal toch op zijn minst bekeken moeten worden of er niet een andere oplossing mogelijk is. We zullen ons hierover in het bestuur beraden en ook contact opnemen met de Monumentencommissie."
De monumentale waarde van de boerderij aan de Baarleseweg staat volgens hem ook voor Ledevaert nog niet vast. "Maar eenmaal gesloopt zal het ook nooit meer een monunent kunnen worden", meent De Swart.

Gelezen in: