Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

11-02-2003
Gemeenten pingelen flink af bij Essent

Vrijdag 07 februari 2003 - ETTEN-LEUR - Door gezamenlijk op te trekken hebben elf gemeenten een korting van 1,5 tot 2 eurocent per kilowattuur bedongen op hun nieuwe stroomcontracten bij Essent. Etten-Leur, Oosterhout, Geertruidenberg, Moerdijk, Zundert, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Drimmelen, Woensdrecht, Woudrichem en Werkendam ondertekenden gisteren in het gemeentehuis van Etten-Leur het contract dat hen sinds 1 januari zakelijke groene stroom levert. Normaal gesproken zou hen dat 7 cent per kilowattuur hebben gekost. Maar door een samenwerking van het Inkoopbureau West-Brabant en Milieu & Afval Regio Breda is een voor de gemeenten een gunstigere prijs afgesproken. De gemeente Woensdrecht, geen lid van deze samenwerkingsverbanden, heeft zich voor deze onderhandelingen bij de groep aangesloten.
Zakelijke groene stroom is minder schoon dan gewone groene stroom. De laatste soort wordt vooral uit schone biomassa gewonnen, met name door verbranding van onbewerkt hout. Bij zakelijke groene stroom is ook bewerkt hout brandstof.
Voor aansluitingen die tot 50.000 kilowattuur per jaar gebruiken, betalen de gemeenten dezelfde prijs als voor normale zogenoemde grijze stroom. Daarboven geldt een opslag van een halve cent. Dat betekent dat kleinere gemeenten - met relatief minder grote gebouwen - verhoudingsgewijs het grootste voordeel hebben. Baarle Nassau, de kleinste gemeente die gisteren het contract tekende, bespaart dit jaar 5000 euro. De grootste gemeente in de groep, Oosterhout, bespaart 80.000 euro. Voor Etten-Leur is de besparing 50.000 tot 60.000 euro. "Een welkome aanvulling op de budgetten van de gemeenten", noemde de Zundertse wethouder M. van Tilburg de bedongen korting. Zijn Etten-Leurse collega B. van der Heijden benadrukte dat gemeenten ook de plicht hebben te zorgen voor opwekking van schonere stroomsoorten. Hij memoreerde de plannen van zijn gemeente voor warmte- en koude-opslag en warmtepompen in het nieuwe gemeentehuis en de biomassa-vergassingsinstallatie die gepland is voor de nieuwe wijk Schoenmakershoek.
Essent-directeur E. van Engelen prees de gemeenten voor het feit dat zij niet alleen voor het financiële voordeel hebben gekozen maar tevens voor het milieu. Hij zei dat stroomproducenten nog niet helemaal op de allerschoonste stroomvormen kunnen terugvallen. Zonne-energie is erg duur en windenergie blijft momenteel ver achter bij de doelstellingen die Nederland heeft gesteld na het klimaatverdrag van Kyoto, schetste hij. "Met windenergie alleen kun je het gewoon niet redden."

Gelezen in: