Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

11-02-2003
Heuvel en Leeuwerik brandveilig

Donderdag 06 februari 2003 - ALPHEN/CHAAM - De gemeente zal de aanpassingen betalen die nodig zijn voor het brandveilig maken van de culturele centra Den Heuvel in Alphen en De Leeuwerik in Galder. Dit omdat de kosten voor extra voorzieningen aan het Taxandriagebouw in Chaam ook met gemeentegeld zijn betaald, zo hebben B en W overwogen.
De gemeenteraad moet de bedragen van ongeveer 9000 euro voor De Leeuwerik en zo'n 7300 euro voor Den Heuvel overigens nog wel goedkeuren.
Alle drie ontmoetingscentra beschikken nu over een gebruiksvergunning waarin vooral eisen rondom de brandveiligheid worden geregeld. Alphen-Chaam is sinds vorig jaar bezig met een grote inhaalslag op het gebied van de gebruiksvergunningen. Zo'n negentig gebouwen waaronder horecabedrijven, gemeenschapshuizen, sportkantines, scholen en gymzalen worden door de brandweer gecontroleerd. Bij Den Heuvel en De Leeuwerik waren wat kleinere voorzieningen nodig om de brandveiligheid optimaal te maken. Bij het Alphense cultureel centrum ontbrak een brandmeldinstallatie die rechtstreeks in contact staat met de brandweer.
Bij De Leeuwerik ging het om wat bouwkundige aanpassingen zoals vervanging van enkele deuren die niet lang genoeg brandwerend waren en bijvoorbeeld het impregneren van de gordijnen.
Bij het Taxandriagebouw waren veel grotere aanpassingen nodig zoals extra nooduitgangen, panieksluitingen op deuren en voorzieningen die een brand binnen de perken houden zodat die niet te gauw overslaat naar het hele gebouw. Die kosten bedroegen 65.000 euro. Aan het Taxandriagebouw had de gemeente echter nog nooit financieel bijgedragen zoals aan de andere twee centra. Aan die ongelijkheid wil wethouder L. de Jong-Stabel (GBSV) een einde maken. Nog dit jaar moet er één beleid komen voor de drie gemeenschapshuizen dat onder meer de financiering van onderhoud en aanpassingen regelt. De Jong wil dat de stichtingen die de centra beheren ook gaan reserveren voor dergelijke kosten.

Gelezen in: