Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Sociale en Institutionele Ontwikkeling

DSI/MY

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag


Datum

10 februari 2003

Auteur

ada holleman


Kenmerk

DSI/MY-60/03

Telefoon

070-3485304


Blad

1/2

Fax

070-3484883


Bijlage(n)

E-mail

ada.holleman@minbuza.nl


Betreft

Front Office

C.c.

Zeer geachte Voorzitter,

Bij deze wil ik u graag informeren over de implementatie van het 'Front Office', zoals aan u is toegezegd in mijn brief van 28 juni 2002 (Kamerstuk TK 27433, nr.9).

In mijn brief van 28 juni 2002 heb ik aangegeven dat na het beleidskader MFP-breed en het beleidskader Thematische Medefinanciering (TMF), het 'Front Office' de volgende stap zou zijn in de ordening ten behoeve van het particuliere veld.

Het 'Front Office' betreft een loket voor kleinschalige Nederlandse particuliere initiatieven, waar de aanvragen van particulieren en particuliere organisaties - ook die nu bij het ministerie komen - worden afgehandeld. Vijf MFO's (Cordaid, Hivos, Icco, Novib, Plan NL) en de NCDO hebben de verantwoordelijkheid op zich genomen om dit 'Front Office' vorm te geven. Sinds januari 2003 handelen deze organisaties de aanvragen af. Particulieren en particuliere organisaties die kleinschalige aanvragen bij het ministerie indienen, worden verwezen naar de NCDO en de vijf MFO's.

Om groepen burgers die advies wensen bij de formulering van concrete projectvoorstellen, ondersteuning te bieden bij het opstellen van financieringsaanvragen, wordt er een begeleidingsfaciliteit gecreëerd. Omdat een dergelijke ondersteuning laagdrempelig en breed toegankelijk moet zijn, zullen de regionale Centra voor Internationale Samenwerking (COS) deze begeleidingsrol op zich gaan nemen. De COSsen ontvangen daartoe subsidie van de NCDO. De begeleidingsloketten van de COSsen gaan op 1 april 2003 van start.

Voorts informeerde ik u in mijn brief van 28 juni 2002 over de oprichting van een Kenniscentrum Internationale Samenwerking (KIS), een plek waar particulieren en organisaties informatie kunnen verkrijgen over welke Nederlandse ontwikkelingsorganisaties, welke initiatieven elders in de wereld ondersteunen en waar 'best practices' beschikbaar zijn.

Een stuurgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de MFO's, de NCDO en het TMF werkt dit idee uit. Naar verwachting zal de op te richten stichting voor het Kenniscentrum binnenkort een subsidievoorstel bij mij indienen, voor een proefperiode van twee jaar. Een vervolgfinanciering zal ik bezien op basis van een evaluatie.

De Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking

Agnes van Ardenne - van der Hoeven

===