Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum 11 februari 2003
Nummer persbericht C012

Nijmegen pakt woningnood aan

De gemeente Nijmegen neemt extra maatregelen om de nieuwe woningnood aan te pakken. Het tempo in de woningbouw wordt opgeschroefd door het aanwijzen van zestien nieuwe woningbouwlocaties, een versnelling in procedures en een strakkere regie. Door toevoeging van de nieuwe woningbouwlocaties liggen er nu plannen voor in totaal 5.000 woningen in de bestaande stad. De gemeente verwacht hiervan de komende drie jaar reeds 3.000 woningen te kunnen bouwen.

Door diverse oorzaken is er in Nijmegen weer sprake van een steeds groter probleem op de woningmarkt. Wachttijden lopen op en starters komen nauwelijks aan bod. De gemeente Nijmegen wil met een pakket aan maatregelen meer tempo in de woningbouw brengen.

De zestien nieuwe bouwlocaties leveren ongeveer duizend extra woningen op. Eerder waren al ruim zeventig woningbouwlocaties aangewezen voor de periode tot 2006. Het gaat daarbij om woningen in de bestaande stad, dus exclusief de Waalsprong. In dit nieuwe deel van de stad worden in de periode tot 2006 nog eens ruim duizend woningen gebouwd.

Van de eerste 3000 woningen bestaat 37 procent uit goedkope woningen en is ongeveer 20 procent geschikt voor starters en studenten. Er worden zo'n 500 woningen gebouwd voor ouderen en mensen die zorg nodig hebben.

De gemeente wil ook de verschillende noodzakelijke procedures zo veel mogelijk versnellen. Er is nog enige tijdwinst te boeken in de productietijd van een bestemmingsplan en de verwerkingstijd en afwikkeling van bezwaren. Ook kan mogelijk vaker gebruik gemaakt worden van een versnelde procedure in de Wet Ruimtelijke Ordening (artikel 19 lid 1). Een gemeentelijk 'tempo-team' zorgt voor strakkere sturing en planning om de verschillende bouwlocaties te ontwikkelen.
Door bewoners in de omgeving goed en tijdig te informeren en bij de planontwikkeling te betrekken verwacht de gemeente minder vertraging in de procedures op te lopen als gevolg van bezwaren.

Om de afstemming tussen partijen te verbeteren komt er een Nijmeegse Woonadviesraad, waarin corporaties, makelaars en projectontwikkelaars, bewoners en de gemeente zitting hebben. De raad bespreekt periodiek de actuele woningmarktsituaties en zoekt naar oplossingen voor mogelijke knelpunten.

Middels halfjaarlijkse voortgangsrapportages wil de gemeente een sterke grip op de ontwikkelingen krijgen en tijdig kunnen bijsturen.

De zestien nieuwe woningbouwlocaties zijn:

Ubbergseveldweg 117 (Schippersinternaat) Nwe Mollenhutseweg (sporthal)
Dommer v Poldersveldtweg (Opgenoort)
St. Annastraat / Heiweg
Dommer v Poldersveldtweg (Starfit)
Danielsweg (kerk)
Zwanenstraat
Couwenbergstr. (Circusterrein)
Angerensteinstraat (Fleuren)
Derde Walstraat (Josephhof)
Groenestraat (Smit Draad)
Graafseweg (Keukencentrum Rikken)
Kaaplandstraat
Nijmeegse Baan (Nebo/Han)
Ploegstraat (ROC)
Zwanenveld (ROC)

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.