Katholieke Universiteit Nijmegen

Centre for Society & Genomics in de startblokken KUN-hoogleraar Hub Zwart krijgt opdracht voor expertisecentrum maatschappelijke gevolgen genomics
Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics heeft prof. dr Hub Zwart van KU Nijmegen gevraagd om een plan van aanpak op te stellen voor een Centre for Society & Genomics (CSG). Het CSG zal gaan fungeren als een nationaal centrum voor onderzoek naar de maatschappelijke betekenis en gevolgen van genomics. Daarnaast zal het centrum een belangrijke rol gaan spelen in het maatschappelijke debat rond genomics. Zwart: "De verwachting is dat dit type onderzoek een grote impact zal hebben op onze samenleving, met name op het gebied van de geneeskunde, de productie en consumptie van voedsel en de interactie met het milieu. Het is de bedoeling dat het Centrum een stimulerende intellectuele context zal bieden voor de ontwikkeling van expertise om de maatschappelijke gevolgen van genomics te kunnen beoordelen." Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics zal naar verwachting eind juni een besluit nemen over het plan van aanpak.

Het CSG gaat leiding geven aan de opbouw van expertise in onderzoek en communicatie die nodig is om de maatschappelijke aspecten van genomics adequaat te kunnen beoordelen. Het centrum zal daarvoor een programma opzetten in samenwerking met een netwerk van landelijke onderzoeksgroepen, de Genomics Zwaartepunten, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Het is de ambitie van het Regie-Orgaan dat het CSG een vooraanstaande internationale positie gaat innemen. Daarom zal actief aansluiting worden gezocht bij internationale onderzoeksgroepen en initiatieven op dit terrein. In het strategisch plan van het Regie-Orgaan neemt onderzoek naar de maatschappelijke aspecten van genomics een centrale plaats in. Inzicht in de maatschappelijke gevolgen en open communicatie rond genomics zijn essentiële voorwaarden om genomics-onderzoek stevig te verankeren in de maatschappij. Deze verankering is noodzakelijk om de mogelijke risico's van genomicsonderzoek te signaleren en beoordelen. Daarnaast is het van belang om ten volle te kunnen profiteren van de mogelijkheden die genomics onderzoek biedt om welzijn en welvaart te verhogen.

Uitgewerkt voorstel

De keuze voor Hub Zwart is gebaseerd op de Expression of Interest die hij, samen met prof. Henk ten Have, namens de KUN indiende naar aanleiding van een oproep van het Nationaal Regie-Orgaan in oktober 2002. Zwart is hoogleraar filosofie aan de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica en Ten Have is hoogleraar medische ethiek aan het Universitair Medisch Centrum. Het Nijmeegse voorstel werd door een internationale jury geselecteerd, waarop Zwart het verzoek kreeg zijn voorstel uit te werken tot een plan van aanpak.

Zwart gaat de komende maanden in samenwerking met Lucien Hanssen van bureau Deining een full proposal uitwerken. Binnen het beoogde Center kunnen drie dimensies worden onderscheiden: (1) een verticale dimensie: De directeur van het centrum zal, in nauw overleg met de Core Group, een werkplan opstellen en een coördinerende en initiërende rol spelen bij de uitwerking daarvan. (2) Een horizontale dimensie: Het Centrum heeft in beginsel een horizontale structuur (netwerkmodel). Dat wil zeggen, het bouwt voort op de expertise en activiteiten van Nederlandse expert groups, vertegenwoordigd in de Core Group. (3) Daarnaast ontwikkelt het Centrum contacten met maatschappelijke organisaties, beleidsmakers, het bedrijfsleven en internationale onderzoeksgroepen (bredere context). Genomics is een wetenschappelijke benadering die de complexiteit van levende systemen benadrukt. De verwachting is dat dit type onderzoek een grote impact zal hebben op onze samenleving, met name op het gebied van de geneeskunde, de productie en consumptie van voedsel en de interactie met het milieu. Het is de bedoeling dat het Centrum een stimulerende intellectuele context zal bieden voor de ontwikkeling van expertise bij de beoordeling van maatschappelijke gevolgen van genomics. Het Centrum zal een katalyserende rol spelen. De betrokken onderzoekers zullen deelnemen aan een collectief leerproces, resulterend in een multidisciplinaire methodologie voor probleem-gericht onderzoek, dat gestalte krijgt in zichtbare en effectieve resultaten, zowel op landelijk als op internationaal niveau. Daarnaast wil het Centrum een rol spelen in het maatschappelijke debat (in nauwe samenwerking met o.a. het Rathenau-Instituut, de N5-groep en de Stichting Consument & Biotechnologie) en in het onderwijs (structurele aandacht voor de maatschappelijke aspecten van genomics in medisch- en bètawetenschappelijk onderwijs, maar ook nascholing van professionals, zoals docenten in het middelbaar onderwijs).

Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics

Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics is eind 2001 ingesteld met als doelstelling de kansen die genomics-onderzoek biedt optimaal te combineren met de specifieke kennis en expertise binnen het wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Zodat binnen vijf jaar een genomics-kennisinfrastructuur tot stand wordt gebracht die zich kan meten met de wereldtop. Deze infrastructuur dient stevig verankerd te worden in de maatschappij en innovatief onderzoek te stimuleren en faciliteren zodat er een continue stroom van nieuwe bedrijvigheid gecreëerd wordt. Centraal in de strategie van het Nationaal Regie-Orgaan Genomics staan de Genomics Zwaartepunten, centra die gebaseerd zijn op samenwerkingsverbanden van universiteiten, instituten en industrie en waar excellent fundamenteel en toegepast genomics-onderzoek bedreven wordt. Het Regie-Orgaan beschikt over een budget van EUR 189 miljoen voor financiering van Genomics Zwaartepunten en overige genomics-projecten voor een periode van vijf jaar.
Het Nationaal Regie-Orgaan Genomics is een zelfstandige taskforce voor het realiseren van de nationale genomics strategie, ondergebracht bij NWO. www.genomics.nl

Curriculum vitae

Hub Zwart (Geleen, 1960) is hoogleraar filosofie aan de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de KU Nijmegen. Zijn onderzoek heeft betrekking op de filosofische, historische en maatschappelijke aspecten van (a) wetenschappelijk publiceren; (b) wetenschappelijk onderzoek met dieren; (c) de levenswetenschappen; (d) natuurontwikkeling; (e) wetenschap en literatuur. Zwart is European director van het internationale uitwisselingsprogramma Coastal Inquiries. Onlangs verscheen van hem Boude bewoordingen. De historische fenomenologie (`metabletcia') van Jan Hendrik van den Berg.
7-2-2003


* Achtergrondinformatie