Ministerie van Verkeer en Waterstaat

'Nederland leeft met water': meer ruimte voor water noodzakelijk

Demissionair staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag samen met vertegenwoordigers van het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen het startsein gegeven voor de publiekscampagne Nederland leeft met Water. Het gaat om een campagne met een looptijd van vijf jaar, die via televisie- en radiospotjes, posters in bushokjes, advertenties en internet aandacht besteedt aan de waterproblematiek in Nederland. Meteoroloog Peter Timofeeff, die een vooraanstaande rol in de campagne heeft, hing bij wijze van startsein de vier initiatiefnemers van de campagne een handdoek om de schouders. We moeten Nederland immers veilig en droog houden.

Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt, de bodem daalt, het regent vaker en harder en er komt meer smeltwater vanuit de bergen onze kant op. Deze veranderingen vragen om een andere aanpak van het waterbeleid in Nederland. Het komt erop neer dat de traditionele maatregelen om water in goede banen te leiden dijken, gemalen niet meer genoeg zijn. We moeten daarnaast andere maatregelen nemen, waardoor het water meer ruimte krijgt. Doen we dat niet, dan hebben we straks mogelijk een probleem met het water. De campagne Nederland leeft met Water legt uit waarom de nieuwe maatregelen nodig zijn. Daarnaast is medewerking van burgers van belang. Een groot draagvlak bij alle Nederlanders is nodig om het land nu en in de toekomst veilig en leefbaar te houden.

In landelijke dagbladen komen paginagrote advertenties vanaf vandaag zetten we water weer op de kaart. In kleinere advertenties komen voor de hand liggende vragen over de nieuwe aanpak met een helder antwoord. Op televisie brengt meteoroloog Peter Timofeeff op geheel eigen wijze het waterprobleem in beeld. Ook in de radiospots staat Peter Timofeeff in de hoofdrol. Daarnaast komen er billboards met campagneteksten als Kunnen die dijken niet hoger? Ander klimaat, ander beleid, Wordt er nog meer regen verwacht? Hogere temperaturen, hogere waterstanden. Op internet komt alle informatie samen op www.nederlandleeftmetwater.nl

Onder het nieuwsbericht op de homepage van www.venwnieuws.nl zijn later vanmiddag fotos te downloaden van de start van de campagne.