Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

No. TRCJZ/2003/1640

14-02-2003
Directie Juridische Zaken

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Gelet op de artikelen 98, eerste en derde lid, en 99A van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Regeling maatregelen vee dioxine in mengvoeder1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:
1. Onderdeel a komt te luiden:
a. producten, vervaardigd sinds 4 december 2002, afkomstig van Trockenwerk Thüringen GmbH, te Apolda, Duitsland, in Nederland gebracht door Velthof Veevoeders BV te Borne;
2. Onderdeel b wordt als volgt gewijzigd:
a. In onderdeel 1o wordt "Arkenvaart" vervangen door: Arkervaart. b. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel 3o door een puntkomma wordt het volgende onderdeel toegevoegd:
4o. Coöperatie Arkervaart te Nijkerk.

B

Artikel 5 komt te vervallen.

Artikel II

Deze regeling wordt onmiddellijk bekendgemaakt via de pers en treedt in werking op 14 februari om
17.00 uur.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW,
NATUURBEHEER EN VISSERIJ,
(w.g.)
dr. C.P. Veerman

1 Stcrt. 2003, 30.



---

Toelichting voor de Staatscourant

Op 11 februari 2003 is de Regeling maatregelen vee dioxine in mengvoeder (Stcrt. 30) van kracht geworden. Dit naar aanleiding van de constatering dat broodmeel, afkomstig uit Duitsland, dat mogelijk is verontreinigd met dioxine, binnen Nederland is gebracht en als grondstof is gebruikt voor mengvoeder.

Thans is gebleken dat naast dit broodmeel ook beschuitmeel, eveneens afkomstig van Trockenwerk Thüringen GmbH uit Duitsland, in Nederland is gebracht, wederom door Velthof Veevoeders BV te Borne (Ov.). Er zijn door de Duitse autoriteiten monsters genomen van dit beschuitmeel, maar de uitkomst daarvan zal nog enige tijd op zich laten wachten. Juist nu het op dezelfde locatie, rond dezelfde datum vervaardigde broodmeel begin december 2002 een grote hoeveelheid dioxine bevatte, kan niet uitgesloten worden dat de in Nederland gebrachte partijen beschuitmeel eveneens zijn verontreinigd met dioxine. Zolang hierover geen duidelijkheid bestaat acht ik het uit voorzorg noodzakelijk dat de dieren op bedrijven die mengvoeders hebben binnengekregen, waarin dit beschuitmeel, maar met het oog op eventuele nieuwe ontwikkelingen ook andere producten van dit Duitse bedrijf, is verwerkt, eveneens voorlopig niet in de consumptieketen terechtkomen. Hetzelfde geldt voor dieren waarvan dit wordt vermoed.

Onderhavige regeling strekt ertoe de reikwijdte van het afvoerverbod te verbreden. Dit door de aanwijzing van schadelijke stoffen, bedoeld in artikel 2 van de regeling, te verbreden van broodmeel naar alle producten die van Trockenwerk Thüringen GmbH afkomstig zijn en door Velthof Veevoeders BV binnen Nederland zijn gebracht. Daaronder valt vanaf heden dus ook het beschuitmeel.

Tot slot voorziet deze wijzigingsregeling in een redactionele aanpassing, en komt artikel 5, waarin de directeur van de Algemene Inspectiedienst werd gemandateerd om besluiten inzake de toestemming van afvoer van dieren en producten bedrijven te nemen, te vervallen. Deze mandatering is inmiddels opgenomen in het mandaatbesluit Algemene Inspectiedienst van 12 februari 2003, TRCJZ/2003/1509, Stcrt. 30.

Het is van groot belang dat de verbreding van het toepassingsbereik van het afvoerverbod zo snel als mogelijk van kracht wordt. Met het oog daarop is ervoor gekozen deze regeling onmiddellijk na bekendmaking via de pers in werking te laten treden. Artikel 99A van de wet voorziet in deze mogelijkheid.

DE MINISTER VAN LANDBOUW,
NATUURBEHEER EN VISSERIJ,
(w.g.)
dr. C.P. Veerman