Provincie Noord-Brabant


Persbericht


Afstemming lokale activiteiten

Provincie ziet kansen in coördinatie rond Herdenkingsjaar Van Gogh


De provincie stelt 227.504 euro beschikbaar om de herdenking van het honderdvijftigste geboortejaar van Vincent van Gogh op een professionele manier in Brabant vorm te geven. De kunstschilder werd in 1853 in Zundert geboren en heeft een tijd in Nuenen gewoond. Een aantal beroemde schilderijen zijn in deze Nuenense periode ontstaan. Daar waar Van Gogh in Brabant zijn voetstappen heeft gezet, wordt momenteel hard gewerkt aan de uitwerking van verschillende initiatieven om 2003 een waardig herdenkingsjaar te laten worden. Om samenhang en coördinatie te brengen in die activiteiten hebben Gedeputeerde Staten het Brabants Bureau voor Toerisme (BBT) gevraagd de coördinatie van al die lokale activiteiten op zich te nemen

De initiatieven variëren van fiets- en wandelroutes en informatiegidsen tot tentoonstellingen, markten, lezingen en theatervoorstellingen. De verschillende gemeenten die iets met de schilder hebben, werken vooral aan lokale programma's. Om te voorkomen dat deze meer lokaal gerichte activiteiten en programma's op zichzelf blijven staan zonder enige samenhang, gaat het BBT de provinciale coördinatie van al die lokale activiteiten op zich nemen.

Toerist verleiden
Met de provinciale subsidie uit het Uitvoeringsprogramma Economisch Beleid wordt een projectcoördinator bij het BBT bekostigd die zich bezig met provinciebrede productontwikkeling en promotie rond Van Gogh in Brabant. Gedeputeerde Onno Hoes, gedeputeerde voor economische zaken en toerisme en recreatie in Brabant, vindt het van groot belang dat vooral ook provinciebrede activiteiten worden ontwikkeld. "De binnenlandse én buitenlandse toerist moet weten met wat er in Brabant te zien en te beleven is rond Van Gogh. Eigenlijk zou de toerist die het Van Gogh-museum in Amsterdam of het Kröller-Müller museum op de Hoge Veluwe bezoekt, dáár al verleid moet worden een bezoek aan Brabant te brengen. Op zo'n manier kan en moet Brabant hoog op de toeristische kalender komen", aldus gedeputeerde Hoes.

Het BBT is gestart met de volgende activiteiten:
- ontwikkeling van een DVD over het leven van Van Gogh in Brabant;
- een fietsroute langs alle Brabantse Van Gogh-plaatsen;
- de ontwikkeling van arrangementen voor de binnen- en buitenlandse markt;
- een 'Van Gogh in Brabant' reisgids;
- een belevingskaart Van Gogh in Brabant;
- kinderspeurroutes rond van Gogh;
- een overkoepelende website www.vangoghinbrabant.nl;
- een Brabantbrede Van Gogh-evenementenfolder;
- en een Van Gogh in Brabant-huisstijl, die de verschillende Brabantse Van Gogh-plaatsen gaan gebruiken.




Provincie Noord-Brabant