Provincie Noord-Holland

GS besluiten de economische positie van de bollensector te versterken Haarlem, 11 februari 2003 - Gedeputeerde Staten willen dit jaar de bloembollensector in de Kop van Noord-Holland versterken door het accent niet eenzijdig, zoals nu het geval is, op de teelt maar vooral ook op de handel te leggen. Uit onderzoeken van het afgelopen jaar blijkt dat de bruto toegevoegde waarde in dit gebied door handelsactiviteiten met ongeveer 80 miljoen euro per jaar kan groeien.

Het dagelijks bestuur van de provincie gaat nu een aantal projecten in gang zetten om meer handel en nieuwe afzetvormen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een project om bollen in een pot, in het voorjaar in grond te zetten. Geen gedoe meer van planten in het natte najaar maar in het voorjaar de pot in de aarde en veertien dagen later resultaat. De gedachte is dat aan "kant-en-klaar"-pakketten meer valt te verdienen dan aan de verkoop van losse bloembollen. Telers kunnen hun winstmarge ook vergroten door meer ketenactiviteiten zelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld door via internet en postorderbedrijven rechtstreeks aan de klant te leveren.

Verder zetten gedeputeerde staten in op het aantrekken van handelsbedrijven uit Zuid-Holland die vanwege ruimtegebrek, fusies en expansie, op zoek zijn naar een nieuwe vestigingslocatie. De Kop van Noord-Holland biedt daar ruimte voor op bestaande of te ontwikkelen agribusiness-terreinen, bijvoorbeeld bij BolleNoord in Zijpe Daar staat al een bedrijfsverzamelgebouw voor het bloembollenvak waarin 40 bedrijven zitten. Ook het servicecentrum dat bij Hollands Bloementuin in Anna Paulowna ontwikkeld wordt, is zon centrumlocatie waar telers, zakelijke dienstverlening en bemiddelingsbedrijven, voor de afzet van de bloembollen, kunnen samenwerken.

GS willen met een bijdrage van 150.000,- bijdragen aan marktonderzoeken en helpen bij het op poten zetten van projecten. Ook wordt een platform opgericht samen met het regionaal economisch stimuleringsprogramma Kop en Munt, om alle ontwikkelingen in de keten te bundelen en projecten onderling af te stemmen.

De komende jaren worden de agribusiness-activiteiten van de provincie verder uitgebreid naar andere regios en andere landbouwsectoren. Het is voor de hele economie in Noord-Holland belangrijk dat de landbouwsector in al zijn facetten aantrekkelijk is én blijft en dat centrumgebieden worden versterkt om de internationale concurrentie het hoofd te bieden, aldus het voorstel van gedeputeerde staten van vandaag. Op 26 februari a.s. wordt het onderwerp besproken in de commissie Economie, Landbouw en Europa.

Inlichtingen: Peter Hoogervorst, tel. (023) 514 34 28 Inlichtingen voor de pers: Marjan Hoenson of Ellen van der Klei, tel. (023) 514 41 18
Marjan Hoenson-Morselt 11-2-2003 15:46:00