Gemeente Wijk bij Duurstede

Nieuws

Nieuw beleid spuitvrije zones (Geplaatst in week 07-2003)

In het buitengebied van de gemeente Wijk bij Duurstede zijn relatief veel fruittelers. Om deze bedrijven te beschermen, kunnen de woningen binnen een bepaalde straal van de boomgaarden niet zomaar bewoond worden. Dit heeft te maken met milieuzoneringen zoals stank, geluid en gezondheidsaspecten.
Rondom boomgaarden is met betrekking tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen geen wettelijke norm vastgesteld. De gemeente zelf heeft hiervoor nooit een eigen beleid ontwikkeld. Ook door afnemend gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, de verbeterde kwaliteit en toepassing van nieuwe spuitechnieken aan de ene kant en een toenemende regulering van de toepassing van deze middelen, kan het beleid ten aanzien van de spuitvrije zones worden herzien. In de omliggende gemeenten is ook deze tendens waar te nemen om in haar buitengebied geen of een kleinere zone waarbinnen niet gespoten mag worden, te hanteren.
Op verschillend niveau binnen de overheid is de tendens waar te nemen waarbij een minimale spuitvrije zone van 30 meter wordt gehanteerd. De gemeente Wijk bij Duurstede wil zich aansluiten bij deze ontwikkelingen door een spuitvrije zone van 30 m. voor het buitengebied en rondom woonkernen een spuitvrije zone van 50 m te hanteren.

De datum van inwerkingtreding van het dit nieuwe beleid is vastgesteld op de dag na deze publicatie.

De onderliggende stukken liggen op de afdeling VROM gedurende vier weken ter inzage. Voor verdere informatie of als u nog behoefte hebben deze stukken in te zien, dan kunt u contact opnemen met dhr. N. Groot, cluster Ruimtelijke Ontwikkeling, Volkshuisvesting en Economische Zaken, tel. 0343-595631.