NATIONALE POSTCODE LOTERIJ

Recordomzet SponsorBingo Loterij

Met een omzet van ruim 68 miljoen euro over 2002, tegenover de ruim 52 miljoen euro van 2001, heeft de SponsorBingo Loterij een omzetstijging behaald van ruim 30%. Dit maakte Boudewijn Poelmann, voorzitter van de SponsorBingo Loterij, vanmiddag tijdens het jaarlijkse Goed-Geld-Gala bekend. Temidden van vertegenwoordigers van alle 29 door de loterij gesteunde goede doelenorganisaties onthulde Poelmann in het Concertgebouw in Amsterdam eveneens de stijging van de uitkering aan de goede doelen. Waar vorig jaar nog 32 miljoen euro ging naar de goede doelen op het gebied van sport, cultuur en welzijn, is dit bedrag voor 2002 uitgekomen op ruim 41 miljoen euro.

Cultuur
De SponsorBingo Loterij is al enige jaren de grootste particuliere fondsenverstrekker op het gebied van cultuur in Nederland. Zij acht het behoud van ons nationaal erfgoed groot. Zo ontvangt de Sint Jan uit Den Bosch dit jaar een bedrag van 1,5 miljoen euro voor restauratie van deze eeuwenoude gotische kerk. De Vereniging Hendrick de Keyser ontvangt een extra bijdrage voor de aankoop van het historisch pand 'Huis Barnaart' in Haarlem.

Met de bijdrage over 2002 meegeteld, is er door de SponsorBingo Loterij sinds 1998 ruim 61 miljoen euro uitgekeerd aan culturele instellingen in Nederland. Zo slaagde het Rijksmuseum in 2001 erin haar collectie uit te breiden met drie werken van de schilder Jordaens. De drie doeken werden voor 12,5 miljoen euro aangekocht, waarvan de SponsorBingo Loterij een derde voor haar rekening nam. Het Van Goghmuseum kocht in 2002 een zeegezicht van Manet waarvan de helft van de zeven miljoen euro werd gefinancierd door de loterij. In totaal heeft de SponsorBingo Loterij sinds 1998 146 miljoen euro uitgekeerd aan tientallen goede doelen op het gebied van sport, cultuur en welzijn.

Uitbreiding
De SponsorBingo Loterij steunt 29 goede doelen, dit is inclusief de 5 nieuwe instanties die dit jaar verblijd worden met een eenmalige financiële bijdrage:

- Sint Jan uit Den Bosch; 1,5 miljoen euro

- Het Nederlands Openluchtmuseum; 500.000 euro
- Nederlandse Stichting voor het
Gehandicapte Kind; 250.000 euro
- Alzheimer Nederland; 250.000 euro
- Nationaal Fonds Ouderenhulp; 100.000 euro
Amsterdam, 11 februari 2002