Gemeente Langedijk


Provinciale Staten akkoord met reconstructie N 242 11 februari 2003

Na de HAL-gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk is nu ook Provinciale Staten van Noord-Holland ook akkoord met de reconstructie van de N242. Met het aanpassen het oostelijke deel van de ringweg om Alkmaar is een oplossing van de dagelijkse fileproblemen tussen Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk in zicht.

Niet alleen wordt het fileproblemen aangepakt, ook levert het renovatieplan verbeteringen op voor het openbaar vervoer, fietsers én de verkeersveiligheid. Burgemeester Han ter Heegde van de gemeente Langedijk is in zijn nopjes met de besluitvorming in Haarlem. "Na een enorme lobby van lokale overheid en bedrijfsleven is het einde van een lijdensweg in zicht. Een N242 die doorstroomt, mede door het aanbrengen van ongelijkvloerse kruisingen", aldus Ter Heegde.

De werkzaamheden zullen drie jaar in beslag nemen. Het streven is de uitvoeringswerkzaamheden voor de N242 te starten voor 1 januari 2005 en voor 1 januari 2008 op te leveren. In de financiering van het project, dat 120 miljoen gaat kosten, dragen de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en Schermer in totaal 7 miljoen bij. Dat is recentelijk in de gemeenteraden van de betreffende gemeenten besloten. De provincie maakt de komende negen jaar jaarlijks 8 miljoen vrij uit een fonds (de GDU+), dat inclusief rente een bedrag van plusminus 73 miljoen oplevert. Provinciale staten hebben zich ook verplicht tot een eigen bijdrage van 40 miljoen.