Politie IJsselland


IJsselland


Zwolle, 11 februari 2003


Convenant Aanpak Relationeel Geweld


Op dinsdag 11 februari 2003 tekenen vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad, de Reclassering Nederland afdeling Zwolle en de politie IJsselland het convenant 'Aanpak Relationeel Geweld'. Met de ondertekening binden de drie organisaties zich aan een aantal afspraken om te komen tot een effectieve aanpak van relationeel geweld. Deze afspraken richten zich op het stoppen van geweld, voorkomen van herhaling, het zorgdragen voor de veiligheid van de betrokkenen, adequate opsporing en vervolging van de dader en het zorgdragen voor goede verwijzing naar (dader)hulpverlening.

De problematiek van relationeel geweld krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Het wordt daarbij niet meer gezien als probleem en exclusieve taak van de hulpverlening, maar als een veiligheidsprobleem waarin ook justitie, politie en lokale overheid een cruciale taak hebben. Het gaat immers om ernstig, herhaaldelijk geweld waarvan veel mensen het slachtoffer worden en dat hoge maatschappelijke kosten kent. Bovendien is het slachtofferschap van relationeel geweld op jonge leeftijd (vaak) een indicatie voor gewelddadig en/of crimineel gedrag op latere leeftijd. Het beheersen van relationeel geweld heeft dan ook een preventieve werking op andere vormen van gewelddadig en crimineel gedrag.

De brede aanpak van relationeel geweld is vooral een regievraagstuk. Veel instanties houden zich al direct of indirect bezig met het bestrijden ervan, maar zijn niet op de hoogte van elkaars inspanningen of werken onvoldoende samen. Van de gemeenten wordt een trekkersrol verwacht als het gaat om het bevorderen van deze samenwerking. Met het convenant wordt gewaarborgd dat de inspanningen van justitie, reclassering en politie op elkaar zijn afgestemd. Ook zal het gemeenten helpen om het onderwerp op te pakken en haar regierol in te vullen.

In het convenant staat weergegeven hoe de drie instanties omgaan met het probleem. De politie wordt in dreigende situaties opgeroepen. De eerste zorg is dan het stoppen van het geweld en het beschermen van het/de slachtoffer(s). Vervolgens wordt nagegaan of er strafbare feiten zijn gepleegd. Na afhandeling van de acute zaak worden zowel het slachtoffer als de dader doorverwezen naar de hulpverlening. Het traject voor de dader is overigens is niet ter vervanging van een strafrechtelijk traject, maar vindt plaats als onderdeel ervan. Uiteraard speelt bij dit laatste de reclassering een belangrijke rol.

Het slachtoffer wordt door de politie gemotiveerd aangifte te doen. Bij geen aangifte wordt wel een proces-verbaal met relevante informatie opgemaakt en ook wordt de dader aangehouden of aan het bureau geroepen. Er kan dan namelijk overgegaan worden tot ambtshalve vervolging. Of het Openbaar Ministerie daar ook daadwerkelijk toe besluit is afhankelijk van de ernst en stelselmatigheid van het geweld en de mate van afhankelijkheid die er is tussen slachtoffer en dader. In elke vervolgbare zaak volgt een spoedige strafrechtelijke reactie "op maat". Doel daarbij is niet het uit elkaar halen van het gezin, maar het voorkomen van meer geweld.

////////////////////////////



Noot aan de redactie: Voor meer informatie kunt u bellen met Nanda Kappers, afdeling communicatie van de politie IJsselland, telefoon 038-4963183.


---- --