Provincie Zuid-Holland

Persbericht

11-02-2003
Economische Monitor
Zuid-Holland 2003 brengt ontwikkeling economie in beeld

De provincie Zuid-Holland heeft door het bureau ETIN Adviseurs de Economische Monitor Zuid-Holland 2003 laten opstellen. Deze monitor geeft aan hoe de Zuid-Hollandse economie zich ontwikkelt. Naast de conjunctuur is in de monitor veel aandacht besteed aan de economische structuur en de aantrekkelijkheid van Zuid-Holland als vestigingsplaats voor bedrijven.

De resultaten van de monitor zijn onder meer verkregen door het houden van enquêtes onder Zuid-Hollandse bedrijven. Daaruit blijkt dat het Zuid-Hollands bedrijfsleven tevreden is over het vestigingsklimaat en dat men de grootste prioriteit toekent aan bereikbaarheid en veiligheid.

Positieve resultaten
Voor de bedrijven staan in de monitor enige positieve resultaten. Zo blijkt dat de economische groei van Zuid-Holland in 2002 boven en in 2003 ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde is. Een economisch herstel dient zich niet aan voor de tweede helft van 2003. Daarnaast ligt de omzet- en exportontwikkeling van de bedrijven in Zuid-Holland boven het landelijk gemiddelde. De monitor geeft ook aan dat de werkgelegenheidsgroei afneemt, maar in Zuid-Holland nog op relatief hoog niveau ligt dankzij de sectoren zorg, onderwijs en overheid. Ten slotte is de vraag naar kantoren in Zuid-Holland, in tegenstelling tot andere Nederlandse regio's, nog altijd op hoog niveau.

Minder gunstig
De monitor registreert echter ook een aantal ongunstige effecten voor het bedrijfsleven. De monitor geeft namelijk aan dat de werkloosheid snel oploopt. Het werkloosheidsniveau is niet verontrustend, maar het groeitempo wel. Daarnaast neemt het economisch belang van de Zuidvleugel in de Randstad af. Utrecht en Groot-Amsterdam vertonen al jaren een iets snellere economische groei dan Nederland terwijl Rijnmond en de Agglomeratie Den Haag juist wat achterblijven in groei. Het aandeel van de Zuidvleugeleconomie in de Randstad neemt daardoor af.

Ook is er een oplopend tekort aan bedrijventerreinen in Zuid-Holland, vooral in de grootstedelijke regio's. Om dit op te lossen is in de komende jaren, naast de aanleg van nieuwe terreinen, een omvangrijke herstructurering van bedrijventerreinen noodzakelijk in Zuid-Holland. Ruim 40% van de bedrijventerreinen is verouderd. Ten slotte stijgt de filedruk in Zuid-Holland bovengemiddeld.