GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 11 februari 2003 17:42
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Marijke Vos geschokt door uitbrengen negatieve reisadviezen

(11 februari 2003)

Kamervraag

Tweede-Kamerlid Marijke Vos (GroenLinks) heeft de ministers van Justitie en Defensie om opheldering gevraagd over de uitgebrachte negatieve reisadviezen. In de VARA-uitzending 'Kassa' van zaterdag 8 februari jl. sprak zij haar afschuw uit over de volstrekt willekeurige en oncontroleerbare gang van zaken rondom de selectie van potentiële bolletjesslikkers en drugssmokkelaars. Nietsvermoedende vakantiegangers lopen de aanmerkelijke kans dat hun vakantie door de neus geboord wordt door een negatief reisadvies. In geen enkel geval is sprake van daadwerkelijke verdenking van strafbare feiten. Negatieve reisadviezen zijn slechts speculaties over het mogelijke reisdoel van reizigers. De Marechaussee kan bij het tegengaan van drugssmokkel potentiële passagiers van de KLM ondervragen. Door eventueel het ticket ongeldig te laten verklaren, kan zij passagiers belemmeren af te reizen naar het land van bestemming. Marijke Vos vraagt zich af of aan ondervraagden wel duidelijk wordt gemaakt dat medewerking niet anders dan op vrijwillige basis kan plaatsvinden en dat er niet op vragen geantwoord hoeft te worden. Daarnaast vraagt Marijke Vos de ministers op welke rechtsgrond de Marechaussee privacygevoelige informatie mag verstrekken aan derden.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de ministers van Justitie en Defensie over negatieve reisadviezen, in vervolg op de vragen van 13 december 2002 (653)

1. In uw beantwoording van vraag 2 stelt u dat Douane-ambtenaren in het kader van de pre-flightcontroles beëdigd worden tot onbezoldigd ambtenaar van de Koninklijke Marechaussee. Op welke rechtsgrond worden gegevens van de Marechaussee doorgespeeld aan de KLM? Bestaat er strijd met enige rechtsregel indien de Marechaussee zonder rechtsbasis gegevens verstrekt aan de KLM, zoals door hoogleraar bestuursprocesrecht Nicolaï in de VARA-uitzending 'Kassa' is gesteld? Voorziet met andere woorden de wet op de persoonsgegevens in een wettelijke basis om privacygevoelige gegevens aan derden door te spelen?

2. In uw beantwoording van vraag 2 en 3 stelt u dat de Marechaussee op grond van de aan de hand van een vragenlijst verkregen antwoorden een negatief reisadvies uitbrengt aan de KLM. Wordt bij het stellen van vragen gebruik gemaakt van ambtenaren in burger? Wordt daarbij de ondervraagde persoon gewezen op zijn of haar recht om geen antwoord te geven op de vraag? Volgens u blijft het de beslissing van de KLM of het negatief reisadvies gevolgd wordt en dat de civielrechtelijke gevolgen van het negatief reisadvies voor rekening komt van de KLM. Heeft u in dit verband kennis genomen van de uitzending van het VARA-programma 'Kassa', waaruit duidelijk blijkt dat de KLM géén civielrechtelijke aansprakelijkheid aanvaardt? Bent u bereid op korte termijn maatregelen te treffen om te voorzien in een onafhankelijke klachtencommissie die de gevolgen van onterecht uitgebrachte negatieve reisadviezen kan ondervangen?

Den Haag, 11 februari 2003


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -